2025-11-18 15:26

Könyvtárunk idén ősszel három gyógynövényt mutat be. Ismertetjük a növények tulajdonságait, élettani hatásait, felhasználási lehetőségeit.

Galagonya

 

A szív barátja a galagonya, mely a szív és érrendszer egészsége megőrzésének támogatására szolgál. 

A növény

A rozsafélék családjába tartozó növény elnevezését a népnyelv változatos formában megőrizte: gelegenye, geregenye, giligán, geligáncsüpke, tüskefa, istengyümölcse, istenalma, istenkenyér, ibafa.

Számos változata közül a gyógyászatban a cseregalagonya és az egybibés galagonya virágos ágvége és termése használatos.

A lombhullató, 2-3 méter magas tövises ágú cserje levéllemezei szórt állásúak, 8-15 mm hosszú levélnyélen helyezkednek el, fordított tojás alakjuk 3-5 karéjú fűrészes szélű. A levelek színe sötétzöld, fonákjuk kékeszöld és az erek mentén gyéren szőrös. Virágzatuk dús, bogas-sátor virágzat fehér ötszirmú virágokkal, amelyek májustól nyílnak. A magházból virágzás után gömbölyded-hosszúkás piros csontáralma fejlődik. Egymagvú, éretten mélyvörös színű almácska-jellegű, belül a mag körül „lisztes” termései csomókban állnak. A bogyók édes-savanykás ízűek, míg a levél és a virág inkább fanyar.

Természetes élőhelye

A Kárpát-medencében négy őshonos faj - az egybibés galagonya, a fekete galagonya, a rózsaképű galagonya és a cseregalagonya - közül az egybibés galagonya a leggyakoribb. Igénytelenségüknek köszönhetően a vékony termőrétegű, köves talajokon is megélnek. Az egybibés galagonya az egész ország területén elterjedt, síkságokon és dombvidékeken egyaránt; a cseregalagonya pedig inkább domb- és hegyvidékeken fordul elő. Legelők, erdőszélek, cserjések, ágtövises cserjéje; gyakran megtalálható kis ligetekben, valamint sövényekben is.

Gyűjtése

A termését nyár végén és ősszel gyűjtik be, mikor már piros; virágos hajtásvégét pedig tavasszal, a virágzás elején.

Hatóanyagai

A termésében többek között krateguszsav, kvertecin, cseranyag, szaponin, nyálka, B-és C-vitamin, flavonok, aminok, purinszármazékok, kolin, szívre ható anyag, zsíros olaj sárga színagyag, triterpénszármazékok, antocianidinek, proantocianimidek, találhatóak. Virágos hajtásvége1,5-2,5% flavonoidokat (vitexin, hiperozid, rutin) és kb. 2,5 % prociandint tartalmaz.

Gyógyhatásai

Hatóanyagainak köszönhetően a leghatásosabb gyógynövény szív-és érrendszeri betegségek, vérnyomásproblémák kezelésében, illetve kialakulásuk megelőzésében.

Rugalmasan tartja az erek izmait, ellazítja, kitágítja az artériákat ezáltal javítja a szívizmok vérkeringését, szabályozza a szívritmust; szíverősítő hatása van. Harmonizálja a vérnyomást: az alacsonyat kissé megemeli, a magasat csökkenti. Nyugtató hatása következtében csökken a stressz okozta idegfeszültség, amitől javul az alvás minősége.

Segít szívelégtelenségben, szívritmuszavaroknál, érelmeszesedésben, szívkoszorúerek szűkületénél (Angina Pectoris), mellkasi nyomás és szorongás érzésénél.

Felhasználása

Sokat tehetünk ereink és szívünk egészségének védelmében, ha megelőző céllal fogyasztunk galagonya teát heti 1-2 alkalommal étkezés előtt a nap bámely szakában, lehetőleg ízesítés nélkül.

Semmilyen mellékhatása nincs, mert hatóanyagai kiürülnek és nem halmozódnak fel, ezért évekig lehet fogyasztani. Alacsony és ingadozó vérnyomás esetén ajánlott a heti 1-2 csészényi adag fogyasztását betartani. Állandóan magas vérnyomásnál szabad sűrűbben és folyamatosan használni.

A galagonya tea készítése

virágos hajtásvég forrázatánál:

Két és fél deci forrásban lévő vizet ráöntünk egy teáskanálnyi növényre, majd fedővel letakarjuk. 15 percnyi áztatást követően leszűrjük, és étkezés előtt lassan elkortyolgatjuk.

Galagonyabogyó tea elkészítésénél:

Teáskanálnyi magot törünk, két és fél deci vízben 2-3 percig főzzük. Szűrjük, majd elkortyolgatjuk.

 

Források:

Családi gyógynövénytár A gyógynövények felhasználása, alkalmazása / Csurgó Sándor. -Budapest: Mezőgazda Kiadó, 2012.

Gyógy- és fűszernövények gyűjtése, termesztése és felhasználása / Bernáth Jenő, Németh Éva . – 3. kiad. – Budapest : Mezőgazda Kiadó, cop. 2007.

Gyógyító növények / Rápóti Jenő, Romváry Vilmos. – 6. kiad. – Budapest: Medicina Könyvkiadó, 1980.

Gyógynövényeink / Giovannini Rudolf, Szathmáry Géza. – 2.kiad. – Budapest: Mezőgazdasági Kiadó, 1961.

Internetes források:

https://www.gyszt.hu/hu/tudastar/szivunk-baratja-a-galagonya

https://www.gyszt.hu/hu/aktualitasok/erositsd-a-szivedet-edd-a-galagonyat-2019

https://tgymagazin.hu/gyogynovenylexikon/galagonya-az-enyhe-szivgyogyszer-2/?gad_source=1&gad_campaignid=21429277347&gclid=CjwKCAjw3tzHBhBREiwAlMJoUh2e2N2ZEdMfUcaYLFx1_Xu6nqDe1EWNwm5QoLChaVEW3z0F4Uvp_RoCfUIQAvD_BwE

https://www.gyorgytea.hu/gyogynovenyek-vilaga/mire-jo-a-galagonya-tea/

Képek forrásai:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/68/Crataegus_monogyna_egybig%C3%A9s_galagonya.jpg/330px-Crataegus_monogyna_egybig%C3%A9s_galagonya.jpg

https://naturland.hu/wp-content/uploads/2023/09/193562710_m_normal_none-masolat.png

https://www.gyszt.hu/webimages/files/hawthorn-3649643_1920.jpg

https://www.gyszt.hu/webimages/files/flowering-hawthorn-862734_1920.jpg

https://cdn.woodinternational.hu/wp-content/uploads/2025/09/galagonya-tea.jpg

 

 

Sütőtök

 

 

Bár elsősorban termesztett kultúrnövényként gondolunk a sütőtökre; magas vitamin és ásványianyag tartalmának köszönhetően számos kiemelkedő egészségvédő hatással is rendelkezik ezért kapott helyet bemutatása Gyógynövénytárunkban.

A növény

A sütőtök (lat. Cucurbita) egyfajta gyűjtőnév és mindazon tökfélékre vonatkozik, melyeket elsősorban sütve fogyasztanak. Téli töknek is hívják, utalva fogyasztásának időszakára. Őshazája a mai Texas Állam területén és Mexikó északi részén található, ahonnan a spanyol hódítók az 1500-as években hozták magukkal Európába. A kabakosok családjába tartozó növény rokona a főzőtöknek, cukkininek. Termése többféle alakú és színű lehet: hosszúkás, hengeres formájú, kúposodó gömb, lapított gömb; fehér, kékesfehér, sárgáspiros, élénk narancssárga héjszínű. Terméshúsa fajtánként eltérő színű és konzisztenciájú: a sötét narancssárgától az élénk narancssárgáig, a szárazabb, omlósabbtól a nedvesebb, pépesebbig – sokféle édes ízvilágúval találkozhatunk. Nagytömegű gyökérzete a talajt behálózza, hajtása több méter hosszúra nő folytonosan, vese alakú, szőrözött levelei lekerekítettek, virágai sárga színűek; magja nagy, fehér vagy barnásszürke. Tápanyagigénye magas, főleg nitrogénre van szüksége a növekedéshez és sok vízre, melyet mélyre hatoló és szerteágazó gyökérzetével jól hasznosítva vesz fel laza szerkezetű talajból. 

Betakarítása

A sütőtököt késő ősszel szedik, amikor már megcsípte a dér és íze édesebbé válik, ekkorra érik be. Az elszáradt, megkeményedett kocsányával együtt betakarított, sérülés mentes sütőtökök akár több hónapig is eltarthatóak fagymentes helyen tárolva.

Hatóanyagai

Rendkívül gazdag karotinban, mely az A-vitamin előanyaga. Ezen kívül tartalmaz kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, C-vitamint, biotint, niacint, pantoténsavat A-, B1-, B2-, B6-, E-vitaminokat és folsavat.

Gyógyhatásai

A sütőtökben található A-vitamin javítja a szem egészségét, a látást; segíti a szív, a tüdő és a vesék megfelelő működését; késlelteti az öregedést, és segíti a fiatalos bőr fenntartását. A béta-karotin csökkenti a nap által okozott bőrkárosodásokat. Az E- és C-vitamin-tartalma is egészségesebbé teszi a bőrt. A B5-vitamin és a pantoténsav csökkenti az öregedés egyes jeleit, például a foltokat a bőrön.

 A béta-karotin az érelmeszesedést is megelőzi, az alfa-karotin pedig lelassítja az öregedést, és elejét veszi a daganatok kialakulásának, növekedésének. Az E-vitamin megvéd bizonyos rákbetegségekkel szemben, valamint az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is csökkenti.

A benne található C- és B-vitaminok szintén csökkentik a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Gyulladásos betegségek, megfázásos, meghűléses problémák, de tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésekor is alkalmazhatjuk. Enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.

Magas kálium tartalma segíti szabályozni a vérnyomást, csökkenti a magasvérnyomást. Rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, serkenti a máj működését, segíti az emésztést, fokozza a termékenységet.

A sütőtök rostban gazdag, amely segíti a táplálék megfelelő megemésztését, valamint a fontos tápanyagok felszívódását. A nyers sütőtöklé semlegesíti a gyomor savasodását.

Testedzés után is kiváló étel, mivel egy csésze főzött sütőtök is elegendő káliumot tartalmaz ahhoz, hogy visszaállítsa a szervezet elektrolitegyensúlyát.

Felhasználása

Sokféleképpen elkészíthető ízletes ételek formájában illeszthetjük be étrendünkbe. Sütve, főzve, ízletes krémleveseket, salátákat, pitéket, süteményeket készíthetünk belőle.

 

Források:

Dinnye, uborka, tök (kabakosok) / Dr. Nagy József. – Budapest: Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó, 1999

Hagyományok Ízek Régiók I. kötet /[ Farnadi Éva szerk.]. – Budapest: Kesztler Marketing Kft, 2001

Haszonnövények ábécéje Zöldséges-, fűszer- és gyümölcsöskert több mint 250 színes növényportréban / [Steinbach, Gunter szerk.] [ford. Hamar Balázs]. – Budapest: Magyar Könyvklub, 1997

Téli zöldségek / Hadnagy Árpád, Tuza Sándor. -  2. átdolg.kiad. – Budapest: Mezőgazda Kiadó, 2001. 

Zöldségtermesztők kézikönyve / [dr.Balázs sándor szerk.]. - 2., jav.kiad.-Budapest: Mezőgazda Kiadó, 1994.

Internetes források:

https://greendex.hu/a_sutotok_10_jotekony_hatasa/?gad_source=1&gad_campaignid=22442740203&gclid=CjwKCAiAzrbIBhA3EiwAUBaUdbjqm82dnzw4bKhVJvK2HBpCB4DENgYQcMTDmdi3BCWZwRpOtlUcohoCo3QQAvD_BwE

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/a_sutotok_jotekony_hatasai

https://www.agroinform.hu/hazikert/sutotok-felhasznalas-egeszseges-erdekessegek-76201-0

Képek forrásai:

https://depositphotos.com/hu/vectors/t%C3%B6k-rajz.html

https://kep.index.hu/1/0/4572/45724/457244/45724406_d72e2cb5d401d377fc1fe68611f18b00_wm.jpg

https://kep.index.hu/1/0/3993/39936/399365/39936555_3047353_0c8d88a207e543913d70bd144c9f7e16_wm.jpg

https://storeinsider.hu/img-cache/s/u/t/o/t/sutotok-nak9459-20231027-1200-630-90-zc-u-t-o-t-1200-630-90-zc.jpg

https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5173/51734/517341/51734189_75a7b6124cf956ed9f9aa22603a586f3_wm.jpg

 

 

Csipkebogyó

 

Valódi őszi C-vitamin bomba. 

Vitaminpótló, gyulladáscsökkentő, vízhajtó. A csipkerózsa bokor bogyóra emlékeztető tűzpiros termését a népnyelv többféle névvel illeti: csipkebogyó, csipke, csipkenye, bicske, gugya, hecsedli. Már az ókor óta magára vonja az emberek figyelmét, nemcsak mint ínyenc készítményekhez való gyümölcs, hanem főképp sorvadásos betegségek hatásos gyógyszere. Igazi értékét a modern tudomány kutatta fel és kimutatta, hogy a citromnál tízszer több C-vitamint tartalmaz, illetve többet, mint bármely más vad, vagy kerti gyümölcs, főzeléknövény.

A növény

Az 1-3 méter magasra nővő lombhullató cserje ágai és szárai ív alakban görbülnek, tüskékkel borítottak, melyek tövükön laposok, hegyük horgasan végződik. Szórt állású levelei 5-7 levélkéből összetetten szárnyasak. Kellemes illatú virágai, szabad szirmúak, sok porzójúak és termőjűek. A szirom fehér, rózsaszín, bíbor színárnyalatú is lehet.

 Az alsó állású magházból szőrös, fásodott falú aszmagtermések csoportja fejlődik az elhúsosodó vacokserlegben, azaz a csipkebogyó áltermésen belül. 

 Természetes élőhelye

A sokféle vadrózsafajból nálunk a legelterjedtebb a gyepűrózsának is hívott Rosa canina, bozótos erdőszéleken fordul elő. Jelentősebb tömeges lelőhelyei a Hegyalja, az Abaúj-Tornai hegyvidék, a Bükk, a Mátra, a Cserhát, a Börzsöny, a Pilis, a Bakony és a Balaton-felvidék.

Gyűjtése

Az éretten piros színű és kemény áltermést, a csipkebogyót az első fagyokig, szeptember végétőlnovemberig gyűjthetjük. Magok nélkül, szárítva használjuk. A dércsípte csipkebogyók szárításra már nem alkalmasak.
A termésből a magot és a szőröket akár kézzel is ki lehet kaparni, melyhez ajánlatos kesztyűt húzni, mivel irritációt okozhatnak. Virágszirmait, gyökerét, de leginkább a magtól megfosztott csipkehúst használjuk gyógyító célokra. 2 kg friss csipkebogyóból 1 kg szárítottat kapunk.

Hatóanyagai

Jelentős C-vitamin forrás, 100 g friss csipkebogyó húsban 400 mg C-vitamin van. Emellett más vitaminokat, karotinoidokat, pektint, szerves savakat tartalmaz. A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin is található benne.

Gyógyhatásai

A rendkívül magas C-vitamin tartalma miatt eredményesen fokozza a szervezet ellenálló-képességét különösen influenza ellen. Fontos téli vitaminforrás a nátha megelőzésére. Immunerősítő hatása mellett nyugtatja az idegeket, stresszoldásra is ajánlható. Kedvezően hat a cukorbetegségre, mert szabályozza a vércukorszintet.

Enyhe vízhajtó hatással is rendelkezik. Szabályozza az erek áteresztőképességét, erősíti az érfalakat, ezáltal gyorsítja a véráramot, ezért érszűkület, érelmeszesedés megelőzésére, kezelésére is használható. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.

Felhasználása

A belső szőröktől és magoktól megtisztított csipkebogyó húsa szárítva gyógyteaként lehetőleg ízesítés nélkül, napi 2-3 csészével korlátlan ideig iható. Terhesség és szoptatás alatt is fogyasztható. Gyermekeknek 1 éves kortól hígítva adható (egy teáskanál csipkebogyó 2,5 dl vízhez). A gyógytea készítéséhez egy evőkanál (3 g) csipkebogyót 2,5 dl hideg vízben 5-6 órát kell áztatni, majd leszűrni. Ne használjunk hozzá fémszűrőt. Forralni, forrázni nem szabad, mert a csipkebogyó a C-vitamin tartalmát 60 °C alatt őrzi meg.

A termésből készülhet még lekvár, likőr, szörp. A megtisztított, nyers csipkehúst turmixoljuk, majd azonos mennyiségű mézet vagy cukrot adunk hozzá, hűtőben tároljuk.

A lekvárhoz a csipkehúst használjuk mag és szőr nélkül.

 

Források:

Családi gyógynövénytár A gyógynövények felhasználása, alkalmazása / Csurgó Sándor. -Budapest: Mezőgazda Kiadó, 2012.

Gyógy- és fűszernövények gyűjtése, termesztése és felhasználása / Bernáth Jenő, Németh Éva . – 3. kiad. – Budapest : Mezőgazda Kiadó, cop. 2007.

Gyógyító növények / Rápóti Jenő, Romváry Vilmos. – 6. kiad. – Budapest: Medicina Könyvkiadó, 1980.

Gyógynövények lexikona : 277 gyógynövény, 24 recept / Monique Simmonds, Melanie-Jayne Howes és Jason Irving ; [ford. Szepes András] ; [közread. a] Kew Royal Botanic Gardens. - Budapest : Corvina, 2018.

Gyógynövényeink / Giovannini Rudolf, Szathmáry Géza. – 2.kiad. – Budapest: Mezőgazdasági Kiadó, 1961.

Internetes források:

https://www.gyszt.hu/hu/aktualitasok/egy-igazi-c-vitamin-bomba-itt-a-csipkebogyo-szezon

https://www.gyorgytea.hu/termekek/egyedi-teak/csipkerozsa-rosa-canina/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Csipkebogy%C3%B3

https://greendex.hu/csipkebogyo/

Képek forrásai:

https://www.freepik.com/premium-photo/dog-rose-brier-watercolo-illustration-isolated-white_32975703.htm

https://www.gyorgytea.hu/wp-content/uploads/2012/01/csipkebogyo-hus-egyedi-tea-termekoldal-galeria-1.jpg

https://www.gyorgytea.hu/wp-content/uploads/2012/01/csipkebogyo-hus-egyedi-tea-termekoldal-galeria-2.jpg

https://www.gyorgytea.hu/wp-content/uploads/2012/01/csipkebogyo-hus-egyedi-tea-termekoldal-galeria-3.jpg

https://www.gyorgytea.hu/wp-content/uploads/2012/01/csipkebogyo-hus-egyedi-tea-termekoldal-galeria-4.jpg

Publikálva: 22 órája , fríssítve: 21 órája