
2025-07-22 09:04
Könyvtárunk ezen a nyáron két gyógynövényt mutat be. Ismertetjük a növény tulajdonságait, élettani hatásait, felhasználási lehetőségeit.
Fekete bodza (Sambucus nigra)

A bodzát már az ókori orvosok ismerték: hurutos megfázásra és nyálkahártya irritációra ajánlották. Rengeteg legenda fűződik nevéhez: boszorkányok jelképe, fájából készül a varázspálca (lásd Albus Dumbledore). Védi a házat a gonosz szellemektől, viszont a fájából készült bölcsőben elsorvad a gyermek.
A növény
A fekete bodza Európában és Ázsiában őshonos, hazánkban is elterjedt, akár 6 m magasra megnövő cserje vagy fácska, amely a bodzafélék (Caprifoliaceae) családjának tagja. Több éves ágai szürkés színűek, szemölcsösek. Összetett levelei hosszúkás elliptikusak, fűrészes szélűek.
Hatása és alkalmazása
Ernyős, kellemes illatú, sárgásfehér színű virágját gyűjtik egy pici kocsányrésszel együtt május-júniusban, amikor az ernyő szélén a virágok nyílni kezdenek. Száraz, meleg helyen kell szárítani, különben megbarnul és veszít hatóanyagából. Száradás után a kocsányról lemorzsolt virágokat használják gyógyteának.
Recept - Bodza kása
Leginkább egy pannacotta-ra emlékeztető krémes édesség. Négy egyszerű alapanyag: bodzavirág, tej, tojás és liszt kell az elkészítéséhez.
Két-három teljes bodzavirágot (zöld tartószárak nélkül) tegyük a tejbe, forraljuk fel, majd szűrjük le. A főzőedényt kimossuk és a leszűrt bodzás levet visszaöntjük és újra tűzre tesszük. A tej egy kis részét tegyük külön edénybe, s hagyjuk hűlni. Ha lehűlt üssünk bele egy tojássárgáját adjunk hozzá némi lisztet, jól keverjük össze, majd öntsük a tűzön lévő, már forró bodzás tejhez. Keverjük el, és azonnal húzzuk is le a tűzről, mert kicsapódik. Csak tálalás előtt közvetlenül főzzük készre.
Források, bővebb információ:
https://www.gyorgytea.hu/gyogynovenyek/bodza-sambucus-nigra/
https://naturland.hu/egeszsegtar/bozda-a-konyhaban/
Csíki Sándor gasztronómiai szakújságíró, blogger, https://foodandwine.hu/about/
Kép források:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_bodza
https://herbanyus.hu/gyogynoveny/bodza-sambucus-nigra/
https://www.fitoland.hu/kategoriak/mediterran-novenyek_187/fekete-bodza_673191
Levendula (Lavandula angustifolia)

A levendula szó a latin „lavare” gyökből származik, ami szó szerint azt jelenti, hogy „mosni”. Legkorábbi feljegyzett alkalmazása kapcsán egészen az ókori Egyiptomig kell visszamenni, ahol a levendulaolaj fontos szerepet játszott a mumifikálási folyamat során. A későbbi időkben a levendulát más régiókban, például az ókori Perzsiában, Görögországban és Rómában is a felhasználták fürdésnél, mivel úgy vélték, hogy ez a növény segít megtisztítani a testet és az elmét.
A növény
Évelő félcserjék, gyökérzetük fás főgyökérrendszer. Vízszívó gyökereik a talajba 3-4m-re is lehatolnak. A levendulabokor természetes körülmények között félgömb alakú (magassága 40-60 cm, átmérője 80-120 cm is lehet).
Levelei szálasak és keskeny lándzsásak, 3-5 cm hosszúak, szürkészöldek, nemezesen szőrözöttek. Június végén, július elején virágzik.
Virágaik zigomorfok, ibolyáskékek, az állományokban világoskék, sőt fehéres albínó típusú egyedek is előfordulnak.
Hatása és alkalmazása
A levendula teája idegnyugtató, étvágyjavító. Forrázatával meg lehet szüntetni az ideges szívdobogást, felfúvódás ellen is jó, valamint migrént, szédülést, melankóliát is gyógyít. Vízhajtó hatása is van. Olaja elősegíti az emésztést. A levendula virágait illatszerként és molyűzőként is használhatjuk textilzsákba töltve.
A levendulaolaj az egyik legsokoldalúbb illóolaj, amit a természet kínál. Stressz és szorongás esetén, vagy ha nehezen megy az elalvás, egy-két csepp a párnára, vagy a fürdővízbe adagolva segíthet megnyugodni. A levendulaolaj nyugtató, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású, ezért bőrápolásra, rovarcsípés enyhítésére és kisebb égési sérülések kezelésére is használják. Emellett jótékonyan hat az emésztésre, reumatikus panaszok és ízületi fájdalmak esetén pedig 6-10 csepp a fürdővízbe csepegtetve hozhat enyhülést.
Recept - Illatos kenőcs (ekcémára, 300 ml)
300 ml kókuszolaj felmelegítve
Friss vagy szárított körömvirágszirom, kamillavirág és levendulavirág
Elkészítés:
1. Öntsük a felmelegített kókuszolajat egy dupla fenekű serpenyőbe.
2. Aprítsuk össze a virágokat és keverjük az olajba.
3. Alacsony tűz fölött hagyjuk néhány órán át főni, mialatt az olaj kivonja az összes hatóanyagot, majd nyomjuk át egy muszlinon.
4. Míg az olaj még meleg, öntsük sterilizált tégelyekbe, ahol hamar megszilárdul. Címkézzük fel és tároljuk hűvös helyen.
Használjuk a krémet éjszakára és reggel is.
Források, bővebb információ:
https://naturland.hu/a-gyogyhatasu-levendula/
https://www.gyorgytea.hu/gyogynovenyek/levendula-lavandula-officinalis/
Bernáth J. – Németh É.: Gyógy- és fűszernövények (2007)
Anne McIntyre: Gyógynövények cserépben (2012)
Beh Mariann: Levendula (2021)
Kép források: