
2025-01-28 11:23
Mediterrán dísz- és gyógynövény
A Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központjában minden hónapban bemutatunk egy gyógynövényt. Ismertetjük a növény tulajdonságait, élettani hatásait, felhasználási lehetőségeit.
Közönséges mirtusz (Myrtus communis)
A növény
A mirtusz örökzöld cserje vagy kis termetű fa, amely egy csupán két fajt magába foglaló nemzetséghez tartozik. Magassága elérheti a három métert, törzse elágazó, bőrszerű levelei fényeszöldek. Tavasszal és nyáron nyíló ragyogófehér bimbói, illatos virágai az örökzöld, kemény mirtuszlevelek között valósággal tündökölnek. Kocsányuk a levélnél rövidebb, s a magányos vagy legfeljebb páros virágok a levelek hónaljában egyenként nyílnak. Az öt csészelevél apró, jelentéktelen. Az öt hófehér szirom fordított tojásdad, szétterülő és a virág belsejét sok, néha akár ötven porzó tölti ki, mert bibeszál csak egy emelkedik ki. Elvirágzás után a termőből borsó nagyságú bogyó fejlődik, ezt a maradó csészelevelek koronázzák. A mirtuszbogyó tojásdad alakú, kékesfekete, akár a fekete áfonya és fűszeres ízű.
A mirtusz megél egész Dél-Európában, különösen Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban, Franciaország déli részén. Leveleit augusztusban, termését októbertől januárig gyűjtik.
Nyáron meleget, sok napsütést és lehetőleg nedves talajt igényel. Igen rossz, sziklás talajon is megél. Mérsékelten fagytűrő, a száraz hideget nem viseli el. Vegetatívan – a virágzó ágak végéről szedett dugvánnyal – jól szaporítható. Jól tűri a metszést, tetszés szerinti formára nyírható, amit érdemes tavasszal végezni, mert a levágott hajtások akkor könnyen meggyökeresednek.
Hatásai
Köhögés és légzési nehézségek esetén hasznos, mert kitágítja és ellazítja a légutakat. Ezen kívül pozitív hatással van az emésztésre és a bélműködésre. Antiszeptikus és antioxidáns tulajdonságú anyagokat tartalmaz, aromája a konyhában is használható.
A hagyományos mediterrán gyógyászat mirtuszleveleket használt gyomorfájdalomra, székrekedésre, hasmenésre, rossz étvágyra és köhögésre. Influenzás, megfázásos vagy asztmás betegeknek adták, külsőleg is alkalmazták sebek fertőtlenítésére és bőrelváltozások lemosására gyógyulásuk felgyorsítása érdekében.
Támogatja a szervezet természetes védekezőképességét bakteriális és vírusos, valamint gombás fertőzések esetén, fertőtlenítő hatású.
Források:
- Gyógynövények kincsestára : azonosításuk, valamint gyógyászati, étkezési és kozmetikai felhasználásuk / [ford. Kocsis Márta]. - Pécs : Alexandra, 2014.
- https://epa.oszk.hu/01600/01649/00384/pdf/A_termeszet_EPA01649_1938_07_34_07.pdf
- https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_mirtusz
- https://www.gyogy-novenyek.hu/gyogynovenyek/443-kozonseges-mirtusz-myrtus-communis-osszesen-50g.html
- https://leanderfa.gportal.hu/gindex.php?pg=33906679