2024-09-10 09:47

Tekintsék meg a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központ 2024. szeptemberi könyvajánlóit.

Katalizátor : Hogyan változtathatjuk meg mások gondolkodását?

Jonah Berger

Mi visz rá egy demokratát arra, hogy a republikánusokra szavazzon? Hogyan érhetnénk el, hogy az izraeliek és az arabok bízzanak egymásban? Mivel vehetnénk rá a kamaszokat, hogy eldobják a cigarettát? Miként győzhetjük meg a vevőket, hogy ne a versenytársak termékét válasszák?
Mindenki változtatni akar valamin. És rendszerint mindenki meggyőzéssel, erőltetéssel vagy nyomásgyakorlással próbálkozik – pedig létezik egy hatásosabb mód is a gondolkodás megváltoztatására.
Jonah Berger, a Wharton Üzleti Iskola marketingprofesszora szerint célravezetőbb, ha katalizátorként viselkedünk. Kutatások segítségével tárja fel a változást lassító vagy ellehetetlenítő öt akadály tudományos hátterét, és esettanulmányokon keresztül mutatja be azokat az elveket, amelyek alkalmazásával egyének vagy szervezetek sikerrel bonthatják le a változás útjában álló korlátokat.
Könyvéből hatékony gondolkodásmódot és olyan technikákat tanulhatunk, amelyek révén igazi katalizátor válhat belőlünk – akár egyetlen személyt akarunk megváltoztatni, akár egy teljes iparág működésében próbálunk irányváltást elérni.


Nagy Almáskönyv

Ambrus Lajos

Alma – sokat használt, mindennapi szavaink egyike. Aligha gondolkodunk el azon, valójában hány almafajtát is ismerünk fel, tudunk megnevezni. Nagyapáink gyümölcskultúrája pedig maga volt az Eldorádó, mint tenyerüket, ismerték szülőföldjük gyümölcsfajait, telepítésük, ápolásuk, betakarításuk, eltartásuk, feldolgozásuk csínját-bínját, élvezetük örömét. Ez az apáról fiúra szálló tudás, ez az örökség mára elveszett – miként a Kárpát-medence almáskertjeinek zöme is a múlté. Ambrus Lajos íróként több évtizeddel ezelőtt merült alá a gyümölcsészet atlantiszi őstengerébe, és azóta hozza fel írásaiban leleteit: tudósít eltűnt dicsőséges almafajtákról, kertekről és „szenvedelmes”, áldozatos életű kertészekről-pomológusokról. E könyv gyümölcsészeti búvárlatainak summázata. Írásai a különleges képanyag és átfogó bibliográfia mellett kicsit sem lehangoló olvasmányok: Ambrus Lajos a Tündérkert mozgalom fáradhatatlan tagjaként arra buzdít, hogy fedezzük fel, ismerjük meg, szaporítsuk, védjük, terjesszük szűkebb otthonunk, tájegységünk kivesző gyümölcsfáit, és tegyük velük szebbé életünket.


Bármire készen : GTD - 52 alapelv a hatékonyság növeléséhez

David Allen

Hogyan enyhítsünk a túlterheltségen a mindennapi stressz szorításában? Miért nem jó, ha egyszerre sok mindent igyekszünk fejben tartani? Hogyan akadályozhatjuk meg a kiégést? Miként segíti a kreativitást a rendszerezettség? David Allen, az elismert vezetési tanácsadó és coach Hatékonyságnövelés stresszmentesen című bestselleréből megtudhattuk, hogyan szerezhetjük vissza az irányítást a mindennapjaink felett a GTD® (Getting Things Done)-módszertan segítségével. A szerző új, inspiráló gondolatokat és gyakorlatokat tartalmazó könyvéből még alaposabban megismerhetjük a módszertan alapelveinek hátterét és filozófiáját. Gyakorló GTD-felhasználóként és a főbb alapvetéseket éppen csak megismerő kezdőként egyaránt hasznos kötet, amely segítségével elvarrhatjuk az elvarratlan szálakat, a lényegre összpontosíthatunk, és működő struktúrákat alakíthatunk ki a munkavégzésben és a magánéletünkben egyaránt. Így a mindennapokban szokássá tehetjük a hatékonyságot, maximálisan kihasználhatjuk a képességeinket, és bármit véghez vihetünk, amit csak szeretnénk.


Könyvek hasonló témában

  • Tárgyalj úgy, mintha az életed múlna rajta! : meggyőzés egy FBI-os túsztárgyaló módszereivel / Chris Voss, Tahl Raz. – Budapest :     HVG Kiadó Zrt., 2020. – 334 p.
  • Meggyőztél! : hogy bizonyítsd be hozzáértésedet és nyerd meg az embereket / Jack Nacher. – Budapest : Trivium Kiadó, 2022. – 263 p.
  • 41 megvalósítási modell : hogyan kezdjük el, folytassuk és fejezzük be a feladatainkat? / Mikael Krogerus, Roman Tschäppeler. – Budapest : HVG Kiadó Zrt., 2022. – 181 p.
  • 44 kommunikációs modell : a hatékony önkifejezés és eredményes együttműködés könyve / Mikael Krogerus, Roman Tschäppeler. – Budapest : HVG Kiadó Zrt., 2020. – 199 p.
  • A bodza titkai : egészség, szépség, konyha / Ellen Heidböhmer. – Budapest : Sziget Könyvkiadó, 2020. – 127 p.
  • Ásásmentes biokert : zöldségek, gyümölcsök termesztése és felhasználása organikus módon / Charles Dowding, Stephanie Hafferty. - Budapest : Ventus Commerce Kiadó, 2020. – 217 p.

A könyv kikölcsönözhető a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központból.