2024-08-13 00:00

Édes mediterrán gyümölcs sok jótékony hatással

A Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központjában minden hónapban bemutatunk egy gyógynövényt. Ismertetjük a növény tulajdonságait, élettani hatásait, felhasználási lehetőségeit.

 

Füge (Ficus carica)

A növény

A közönséges füge (Ficus carica) a rózsavirágúak (Rosales) rendjébe és az eperfafélék (Moraceae) családjába tartozó faj.

Eredeti hazája a Mediterráneum és az attól keletre eső terület – Görögországtól egészen Tadzsikisztánig –, de ízletes gyümölcse miatt már az ókorban is telepítették szinte a legtöbb szubtrópusi, illetve trópusi éghajlatú vidéken. Ma már Magyarországon is egyre jobban elterjedt. 

A füge egy fajtákban, változatokban igen gazdag faj. Gyümölcsének húsa pirosas, lédús, apró magvakkal teli. Héja zöld, lila vagy sárga.

Számos olasz, francia, spanyol fajtája ismert, de a magyar szelekciók is különlegesek. A Brunswick vagy a Pedro méltán népszerűek, és a magyar Györöki Lapos fajtát is sokan kedvelik, hiszen gyümölcse finom, télállósága kiváló.

A földközi-tengeri országokban gyakori fügefa alacsony méretű, de elérheti a 10-12 m magasságot is. A fatörzs sima kérge hamuszürke színű, tejnedvben gazdag. Nagy levelei a széleken fogazottak, és 3-5 karéjosak. Ehető, húsos termése a füge. Ez nem egyszerű termés, hanem apró termések sokaságából álló, a befelé fordult, elhúsosodott virágzati tengelyt is magában foglaló terméságazat.

 

Termesztése

A füge hazánkban átlagosan 3-4 méter magas cserjévé fejlődik, ezért ügyelni kell arra, hogy olyan helyre legyen ültetve, ahol elég nagy a tér. Ezen kívül, mivel melegigényes cserjéről van szó, ezért a kert egy olyan részébe érdemes telepíteni, amit mindig ér a nap, déli tájolású és szélmentes. Fontos, hogy lehetőség szerint tehát a választott hely legyen teljes napsütésben, és legyen fagy- és szélvédett kertrészen.

Az ország kevésbé védett részein a füge kifagyhat a keményebb teleken, ezért ezeken a tájakon gyakorta nagyobb konténerekben nevelik meg a fácskát. Ebben az esetben fontos a rendszeres öntözés és tápanyagellátás, hiszen a gyökerek nem tudnak elvándorolni nedvesebb talajrétegekbe, mert korlátozza őket a konténer fala.

A növény igényli a jó talajt és a megfelelő mennyiségű tápanyagot, hogy bőséges termést hozzon. A szabadgyökeres füge ültetésének legjobb időpontja a tél vége vagy a tavasz. Az ilyenkor ültetett fügének bőven lesz ideje megerősödni, mielőtt beköszönt a hideg őszi és téli időszak. A konténeres fák bármikor ültethetők az év során, kivéve azt az időszakot, amikor fagyott a talaj.

Fontos az ültetés utáni folyamatos növényápolás, legalább addig, amíg a füge meg nem erősödik, amíg be nem indul a hajtásképződés, és ezzel együtt az új gyökerek születése.

Amikor a fügetermések már megjelentek, de még aprók, fejlődésben vannak, a növénynek fokozottabb gondoskodásra van szüksége, ugyanis kell neki az energia ahhoz, hogy a rengeteg termését be tudja érlelni. Ehhez folyamatos öntözés és rendszeres tápanyag-utánpótlás szükséges. 

Magyarországon a füge a nyár második felétől egészen ősz elejéig érik, ekkor szüretelhető. A füge nem utóérő, vagyis csakis éretten szabad leszedni. Az érett gyümölcs csak néhány napig marad friss, ezért a mediterrán országokban gyakran aszalják. Szárítás során a cukortartalma többszörösére emelkedik.

 

Hatásai

Az A-, B-, C-vitaminokban, valamint vasban, brómban, káliumban és cukrokban gazdag füge egy igazi energia- és tápanyag-koncentrátum. Hogy a lehető legtöbb jótékony hatását élvezhessük, frissen kell fogyasztani.

Belsőleg gyümölcse jelentős pozitív hatást fejt ki a gyomor- és a nyombélnyálkahártya gyulladásának kezelésében, a gyomor- és nyombélfekély, a neurovegetatív disztónia, tüdő- és bélproblémák esetén, amellett, hogy energiában gazdag, hashajtó, ásványi anyagot pótló és roboráló hatású. Fogyasztása ajánlott a várandós nőknek a tápanyaggazdagsága miatt. Leveleinek menstruációs problémákat enyhítő, gyulladáscsökkentő és köptető hatása van. A belőle készült tea pedig kiváló övsömör, májcirózis, szemölcsök, magas vérnyomás, gyomorfekély, és különböző bőrbetegségek ellen. Fogyasztása hozzájárul a pihentető, nyugodt alváshoz is, ezen kívül erősíti a csontokat és csökkentheti a koleszterinszintet.

A füge segíti a szervezet méregtelenítését, erősíti az immunrendszert, kiegyenlíti az esetleges túlzott savképződést, mely reumát és fejfájást okozhat. Káliumtartalma adja tápértékét, emiatt jó hatással van a szívre és a keringésre. A benne található B-vitaminok segítik a táplálékok felszívódását. Cinktartalma miatt prosztataproblémákra lehet gyógyír. 

Külsőleg a még nem érett füge tejnedve szemölcsök és tyúkszemek kezelésére alkalmas. 

A füge nemcsak azért fontos gyümölcs, mert rengeteg növényi rostot tartalmaz. Magas cukortartalma fokozza az endorfinkiválasztódást. A fügében található pszoralensz nevű vegyület megelőzheti a pigmentációs hibákat okozó bőrbetegségeket. Egy szem füge tartalmazza a napi rostszükségletünk egyötödét, 50 mg kalciumot, 1,2 mg vasat és mindez csak kb. 60 kalória. A füge 10 dekánként kb. 74 kalóriát tartalmaz.

 

Források: