2024-07-15 13:42

Tekintsék meg a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központ 2024. júliusi könyvajánlóit.

A tudomány hét oszlopa : a jég hihetetlen könnyűsége és a tudomány más meglepetései

John Gribbin

A szilárd testek legnagyobb részt üresek. Mi tartja mégis össze őket? Nem létezik semmilyen különleges „"életerő”". Hogyan különböztethetjük meg mégis az élőlényeket az élettelen tárgyaktól? A szilárd testek általában lesüllyednek a folyékony halmazállapotú változatukban. Mégis, miért úszik a jég a víz tetején? A válaszok a maguk korában tudományos szenzációt jelentettek. Egyesek még ma is azok. A tudomány mindig arról szólt, hogy elképzeljük az elképzelhetetlent. Gribbin zseniálisan mutatja be, hogyan fejtették meg a tudomány azon titkait, amelyeken az életről alkotott képünk nyugszik.


Találd ki, valósítsd meg, légy sikeres! : innovációmenedzsment ismeretek és tapasztalatok

Somogyi Miklós

„Kinek szól a könyv? Ebben a könyvben igyekeztem minden olyan tudást, ismeretet és tapasztalatot összegyűjteni, illetve rendszerezni, ami segítheti az új, innovatív ötletek és kutatási eredmények üzleti hasznosítását. Reményeim szerint jól használhatják az ötletgazdák, kutatók és fejlesztők, az innovációs projektek gazdái, az innováció menedzserek, a KKV-k vezetői, valamint az üzleti angyalok, befektetők és talán az innovációs intézményrendszer munkatársai is. Ez a könyv nem tankönyvnek készült, nem is tudományos eredményeket összefoglaló, értékelő és bemutató mű, hanem a több évtizedes innováció menedzsment területén szerzett tapasztalataim összefoglalása. Ha a termék-, eljárás- és szolgáltatás innovációban találkoznak valamilyen problémával, megoldandó feladattal és fellapozzák, áttekintik a megfelelő fejezetet és kapnak egy új gondolatot vagy inspirációt a továbblépéshez, akkor a könyvem elérte a célját.”


Közösség által támogatott mezőgazdaság

Gombkötő Nóra

Az élelmiszer az ember létfenntartásához szükséges, alapvető fogyasztási cikk. Az élelmiszerek termelési és elosztási módjai a történelem során folyamatosan változtak, az új módszerek megjelenése mellett időnként a régi mintákat is alapul vették. A 20. században jellemző iparosodott, globális élelmiszer-termelő és -elosztó rendszerek iránti növekvő bizalmatlanság miatt a 21. század elejére egyre bővült a tudatos vásárlók köre, akik számára az élelmiszerek minősége mellett azok származása is kulcsfontosságú tényezővé vált. E keresletet felismerve kezdtek elterjedni a hagyományos gazdálkodást felváltó, a környezetre, valamint az egészségre jótékony hatással bíró alternatív gazdálkodási módok. Ilyen gazdálkodási mód a közösség által támogatott mezőgazdaság is, amely az eddigiekhez képest egy merőben új élelmiszer-termelési és -elosztási forma. A könyv segítségével az olvasó megismerheti ennek történelmi és földrajzi hátterét, a módszer lényegét, alapelveit, alkalmazhatóságát, valamint kidolgozásának és megvalósításának részleteit. A gyakorlatba történt átültetését néhány jó példa illusztrálja.


Könyvek hasonló témában

  • A seregélyek röpte : a komplex rendszerek csodái / Giorgio Parisi. – Budapest : Park Kiadó, 2023. – 193 p.
  • A fizika evangéliuma / Jim Al-Khalili. – Budapest : Libri Kiadó, 2022. – 227 p.
  • Scaling up : a növekedés nem művészet. Mesterség. Hogyan sikerül néhány cégnek, és miért vall kudarcot a többi? / Verne Harnish. – Budapest : Masterhouse GmbH, 2022. – 328 p.
  • A szárnyaló szervezet : hogyan teremtsd meg a flow-t a cégedben? / Czinege Andor. – Budapest : APG Kreatív Kft., 2023. – 244 p.
  • Talaj nélküli zöldséghajtatás / szerk. Terbe István, Slezák Katalin. – Budapest : Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó, 2019.
  • No-till kezdőknek : hogyan dolgozhat kevesebbet, kereshet többet és mentheti meg a talajt a gazda / Mykhaylo Draganchuk. – Ferencszállás : Talajmegújító Gazdák Egyesülete, 2023. - 119 p.

A könyv kikölcsönözhető a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központból.