2024-06-14 14:18

„Minden bajra jó orvosság"

A Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központjában minden hónapban bemutatunk egy gyógynövényt. Ismertetjük a növény tulajdonságait, élettani hatásait, felhasználási lehetőségeit.

 

Orvosi veronika (Veronica officinalis)
 

 

A növény

Az orvosi veronika a tátogatóvirágúak (Scrophulariales) rendjébe, a tátogatófélék (Scrophulariaceae) családjába, a Veronica nemzetségbe tartozó faj. A nemzetségnek mintegy 250 faja ismert, ebből 28 Magyarországon is megtalálható.

Több népies elnevezése van: vérszopóka, vérharmatfű, Isten botja, dicsőfű, erdei zsálya, patikai szigoráll, sarlófű.

Évelő, lágy szárú növény. Gyöktörzse hengeres, kúszó, kevéssel a talajfelszín alatt fut. Szára 15-30 cm hosszú, borzas szőrű, elfekvő, a nóduszoknál legyökeresedik. Levelei keresztben átellenesek, tojásdadok, fűrészes szélűek, a csúcs felé fokozatosan nagyobbodók. Virágzata felálló laza fürt, világoskék virágokkal, a pártából kilógó két porzóval. Június-júliusban virágzik. Toktermése fordított szív alakú, lapos, csúcsa majdnem egyenesen levágott, mirigyes-molyhos. Magja ovális, lapos, sima, sárga színű.

 

Előfordulása, környezeti igénye

Szinte egész Európában, Nyugat-Ázsiában és Észak-Amerikában is elterjedt. Hazánkban árnyékos, erdős helyeken, irtásokban, rézsűk mentén, árkokban fordul elő. Az Alföldön csak szórványosan található. Az utóbbi évtizedekben itthon állományai megritkultak. A gyengén savanyú, üde talajokat kedveli. Nedvességigényes, erdei aljnövény jellegéből adódóan a közvetlen napfényt rosszul tűri. A nyugalmi periódusban az erősebb fagyokat is elviseli.

 

Termesztése

Termesztésbe vételi kísérletek eredményei igazolják, hogy az orvosi veronika hazánkban termeszthető. A termesztési feltételek biztosítása szempontjából a legfontosabb, hogy a növény árnyékkedvelő és vízigényes. Termesztéséhez tápanyaggal legalább közepesen ellátott, gyengén savanyú talajokat szükséges választani. A magok hosszú csírázása és a növények lassú kezdeti növekedése miatt gyökeres sarjhajtásokkal célszerű szaporítani. A 6-10 cm-es gyökeres hajtásokat kettesével-hármasával 30 cm sor- és 15 cm tőtávolságra javasolt kiültetni. Az ültetés optimális időpontja szeptember eleje, vagy március vége. A telepítés utáni évben – öntözéssel – már lehetséges a betakarítás. A virágzás kezdetétől a teljes virágzásig sarlóval lehet vágni a 25-30 cm magas növényeket.

 

Gyűjtése

A növény föld feletti virágos, leveles hajtását gyűjtik. Az orvosi veronika pótlására gyűjthető az ösztörűs veronika (Veronicae chamaedrys herba), de a két fajt nem szabad összekeverni.

A levágott virágos, leveles hajtásokat árnyékos, jól szellőző helyen függesztve kell kiszárítani. A száraz anyagot ömlesztve vagy bálazsákokban száraz, hűvös helyen célszerű tárolni.

Az első osztályú drog szürkészöld színű, csaknem szagtalan, kesernyés ízű.

 

Hatóanyagai

A herba iridoid-glikozidot, flavonoidokat, triterpén-szaponinokat, cserzőanyagokat, keserűanyagokat, nyomokban illóolajat és szerves savakat tartalmaz.

 

Gyógyhatásai

Csökkenti az érelmeszesedést, megelőzésében is segít, a vért is tisztítja, jótékonyan befolyásolja a koleszterinszintet. Az erek elmeszesedéséből eredő magas vérnyomást is csökkenti. Gyomorerősítő, az emésztésre serkentőleg hat, megszünteti a gyomorhurutot és a bélzavarokat is. Emésztőrendszeri fekélyek, vastagbélgyulladás esetén is támaszkodhatunk rá. Javítja az agyi vérkeringést, elmulasztja a fülzúgást és a szédülésérzetet. Mivel az orvosi veronika javítja a memóriát is, a szellemi munkát végzők, vizsgák előtt álló tanulók sikerrel használhatják. Asztma esetén is alkalmazható, a kínzó, száraz köhögést csillapítja. Idegi fáradtság esetén is segítségül hívhatjuk, nyugtató hatású. Esti alvás előtt 1 csésze teája segíti a könnyebb elalvást, a nyugodtabb éjszakát. Vértisztító hatása alkalmassá teszi a sárgaság kezelésére is. Klimax idején az orvosi veronika is hatásos segítő, jótékony a tünetek (pl. hőhullámok) enyhítésében, hangulatingadozások elkerülésében.   

A vizeletkiválasztó szervekben keletkező homok, vesefájdalmak esetében is áldásosan használható. Dohányosok, munkájuk során hangjukat sokat használók is eredménnyel, akár folyamatosan is használhatják a rekedtség megszüntetésére. Különösen ajánlott azokban a bőrtünetekben, melyeknek a vér tisztátlanságára, a belső szervek működésére visszavezethető okuk van. Így a tartós ekcéma, testszerte megjelenő pattanások, aknék, kelések esetén belsőleg is, lemosószerként külsőleg is, együtt alkalmazva gyors és tartós javulást érhetünk el, hiszen így az okot és a tünetet is kezelés alá vesszük. Időszakos méregtelenítő kúrákhoz kiváló választás.

Torokgyulladás, rekedtség esetén az orvosi veronika teájával szájöblítést, gargalizálást ajánlott végezni a gyógyulás elősegítésére.

Kiváló sebgyógyító növény, lemosószerként, borogatószerként gyulladásos és nehezen gyógyuló sebekre is, égési felületi sebekre, pattanásos bőrre is jó hatású. Bőrviszketésre is áldásos, öregkori viszketés esetében is.

A frissen szedett növény préselt nedve is alkalmas ekcéma, bőrviszketés, bőrbántalmak kezelésére.

Reumás és köszvényes betegeknek érdemes külsőleg bedörzsölésre veronikatinktúrát használni, amit belsőleges fogyasztásával is (tea, vagy a tinktúrából napi 3-szor 10-15 csepp, teában vagy vízben elkeverve) egészítsenek ki. Az ízületekben is csökkenti a meszes lerakódásokat, javítja a keringést, ruganyosságot biztosít a kezelt testrésznek. Évente érdemes kúraszerűen alkalmazni akkor is, ha viszonylag panaszmenetes időszakot él az, akinek már volt reumás, köszvényes problémája. 

Nyugtató fürdőként az egyik leghatásosabb gyógynövény.

 

Felhasználása

Tea készítése: 

1 teáskanálnyi orvosi veronikát 1 csészényi vízzel forrázzunk le, majd 5-10 perc után szűrjük át. Szükség esetén kevés mézzel ízesíthető.

 

Friss lé kinyerése: 

A frissen szedett virágzatot bő vízben lemossuk, gyümölcscentrifuga segítségével könnyedén a friss levéhez juthatunk, amit azonnal fel is használhatunk, de kis üvegekbe töltve pár napig hűtőszekrényben is eláll. Bőrfelületre külsőleg, illetve napi 1-3-szor 1 teáskanálnyit fogyasztva belsőleg is használhatjuk.

 

Tinktúra:

Két maréknyi, apróra vágott növényt tegyünk egy befőttesüvegbe, öntsük le legalább 40%-os alkohollal, két hétig érleljük meleg helyen. Külsőleg bedörzsölésre használjuk, belsőleg pedig naponta háromszor 15 cseppet kell bevenni teával vagy vízzel.

 

Fürdő: 

1 liter vizet forraljunk fel, tegyünk bele 2-3 evőkanálnyi gyógyfüvet, 10-15 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le, és adjuk a kád vízhez. 15-20 percig relaxáljunk benne.

 

Kombinálása:

Krónikus ekcémára csalánnal együtt alkalmazva ajánlják teáját.

Májbetegségek, sárgaság kezelésére mezei katángvirággal, és gyermekláncfűvel érdemes társítani.

Memóriajavításra zsurlófű mellé célszerű használni, együtt gyors javulást hoznak.

Idegnyugtató hatását fokozhatjuk orbáncfűvel.

Zellergyökérrel összekeverve megszünteti az ideggyengeséget, valamint a búskomorságot.

Magas vérnyomásra galagonyával együtt alkalmazzuk teakészítéskor.

 

Források:

Képek: