2024-04-19 09:58

Sárga virágai és elfújható bóbitái a gyerekek kedvence

A Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központjában minden hónapban bemutatunk egy gyógynövényt. Ismertetjük a növény tulajdonságait, élettani hatásait, felhasználási lehetőségeit.

 

Gyermekláncfű (Taraxacum officinale)

 

 

A növény

A gyermekláncfű a fészekvirágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozó évelő növény. Több mint ötvenféle növényt foglal magába a nemzetsége.

Igen sokféle elnevezése létezik, mint például: pitypang, békavirág, buborékfű, cikóvirág, csürkevirág, disznósaláta, ebtej, eszterláncfű, gyermekláncfű, kácsavirág, kákics, kislibavirág, kotlóvirág, kutyavirág, lámpavirág, lánclapi, marcivirág, pampula, papatyi virág, pimpiparé, pipevirág, sárvirág, zsibavirág.

A gyermekláncfű magról kelve az első évben csak néhány tőállású levélből álló csomót hajt, a második évtől kezdve pedig virágzik. A növénynek hosszú és húsos, függőlegesen mélyre hatoló főgyökere és vékony oldalgyökerei vannak. Levelei egy tőrózsában helyezkednek el, mélyen szabdaltak és fogazottak vagy karéjosak. A belül üreges virágszár, tetején az aranysárga fészkes virágzattal, a tőrózsából tör elő. A gyermekláncfű virágfészkei a reggeli órákban kinyílnak és délfelé becsukódnak. Elvirágzás után a virágból szürkésbarna színű kis terméske keletkezik, melynek tetején a hosszúnyelű bóbita áll. Termései apró fehér repülőszőrökkel rendelkező magok, melyek, ha a szél segítségével nedves talajra jutnak, csírázni kezdenek. Gyökere megtörve, valamint levele és virágszára elszakítva fehér, kesernyés ízű tejnedvet ereszt.

 

Természetes élőhelye

Közép-, Kelet- és Dél-Európában tömegesen fordul elő. Hazánk egész területén parkokban, kertekben, utak mentén, nedvesebb réteken, mezőkön, legelőkön szinte mindenhol elterjedt. Kedvelt előfordulási helye a lóhere-, lucernavetésekben van, ahol a terület nagy részét elfoglalja, elnyomva a vetett növényt. Napjainkban a világ összes részén megtalálható, egyes helyeken salátanövénynek termesztik is. Gyümölcsösökben való megjelenése kedvező, mert etilént bocsát ki, mely elősegíti a gyümölcskötődést és gyorsítja az érést.

 

Gyűjtése, tárolása 

A gyökeret ősszel vagy tavasszal, levelét és a teljes növényt tavasztól szeptemberig gyűjtik. A gyökeret lehetőleg olyan helyen gyűjtsük, ahol a talaj laza. Levelei frissen fogyaszthatók, a tároláshoz kiszárítják, bár szinte egész évben fellelhető. A frissen gyűjtött növényi részt azonnal elő kell készíteni a szárításhoz. A gyökeret a kiásás után megtisztítják a rátapadt földtől és a föld feletti növényi maradványokat eltávolítják. A tiszta, vastag gyökereket hosszában kettévágják, szárítókereteken egymás mellé helyezve fedett, szellős helyen szárítják. Levélgyűjtés esetén a leveleket a gyökértörzs felett késsel levágják úgy, hogy a levelek széthulljanak. Tiszta, szellős, árnyékos helyen, vékony rétegben terítve szárítják. A drogokat száraz, szellős, közvetlen napfénytől védett helyen, más anyagoktól elkülönítve, üvegedényben ajánlott tárolni.

 

Hatóanyagai

A gyermekláncfű Triterpént (taraxaszterolt) tartalmaz. Keserűanyaga a laktukapikrin, amely a nyugtató hatású laktucinvegyületekre bomlik le. Levelében jelentős a C-vitamin-, valamint A- és B-vitamin-tartalom. Gyökerében szaponin található. Az egész növény magas káliumtartalmú. 

 

Jótékony hatásai

Antioxidáns védelmet biztosít

Köztudott, hogy az antioxidánsok elengedhetetlen anyagok a szervezet számára, mert semlegesítik a szabad gyökök káros hatásait. A szabad gyökök képződése természetes élettani folyamat, de ha túl sok van belőlük, az idő előtti öregedést és krónikus betegségek kialakulását okozhatja. A gyermekláncfű antioxidáns hatását a béta-karotinnak, C-vitaminnak, luteolinnak és egyéb polifenol vegyületeknek köszönheti.

Segítheti a vércukorszint kontrollját

Egy 2016-ban publikált tudományos kutatás szerint a gyermekláncfű olyan vegyületeket tartalmaz, melyek segíthetnek a vércukorszint szabályozásában. Antidiabetikus, antioxidatív és gyulladásellenes tulajdonságai révén a gyermekláncfű segíthet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében.

Csökkentheti a koleszterinszintet

A növényben bioaktív vegyületek találhatók, melyek segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében. Vizsgálatok kimutatták, hogy a gyermekláncfű gyökerének és levelének fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet és a máj zsírszintjét.

Enyhítheti a gyulladásokat

Egyes tanulmányok szerint a gyermekláncfűben található bioaktív vegyületek (pl. polifenolok) segíthetik a szervezetben lévő gyulladások csökkentését, illetve megakadályozhatják azok kialakulását. 

Szabályozhatja a vérnyomást

A gyermekláncfű levele vízhajtó hatású, vagyis növeli a vizelet mennyiségét és a vizelés gyakoriságát is, ezzel pedig csökkenti a magas vérnyomást. Sok káliumot is tartalmaz: számos bizonyíték támasztja alá, hogy a magas káliumbevitelnek jelentős vérnyomáscsökkentő hatása van, különösen a magas vérnyomásban szenvedők esetében.

Segítheti az emésztést

A gyermekláncfüvet a népi gyógyászok régóta ajánlják az emésztési rendszer panaszaira, székrekedésre, hányingerre, hányásra és az étvágy javítására. A növény szeszkviterpén lakton keserűanyagokat tartalmaz, melyek serkentik az emésztőnedvek kiválasztását. A gyermekláncfű emellett növeli az epe áramlását, gazdag rostban és jelentős mennyiségben tartalmaz inulint is, ami a probiotikus baktériumok táplálékául szolgál.

Erősítheti az immunrendszert

Egyre több tudományos bizonyíték utal arra, hogy a gyermekláncfű segít erősebbé tenni az immunrendszert. Kutatások alapján vírus- és baktériumellenes tulajdonságokkal bír, a vizsgálatok során eredményesnek bizonyult például a hepatitis B vírus és a Staphylococcus aureus baktérium ellen. Magas antioxidáns- és C-vitamin-tartalmának köszönhetően a szervezet könnyebben el tud bánni a fertőzéseket okozó mikrobákkal.

Hozzájárulhat a máj egészségéhez

A májra elsősorban a gyermekláncfűben jelenlevő keserűanyagok hatnak, illetve az antioxidánsok, például a C-vitamin és a luteolin. Mindezen jótékony hatóanyagok hozzájárulnak a máj optimális működéséhez, támogatják annak méregtelenítő funkcióit, sőt, a méreganyagok (pl. alkohol, gyógyszerek) és az oxidatív stressz káros hatásaival szemben is védelmezik azt. 

Megelőzheti az epeproblémákat

A gyermekláncfű levelei nagyon hasznosak a lassú epehólyag stimulálására, ugyanis segítik az epe kiválasztását, ami hozzájárul a jobb zsíranyagcseréhez. Emellett a gyermekláncfű gyökere a felesleges víz eltávolítása és a vér tisztítása révén segíthet a szervezet méregtelenítésében is.

Támogathatja a fogyást

Egyes kutatók feltételezése szerint mivel a gyermekláncfű képes javítani a szénhidrát-anyagcserét és csökkenti a zsírok felszívódását, ezért elősegítheti a fogyást. A növény többek között klorogénsavat is tartalmaz, ami a zöld kávé közismert zsírégető hatóanyaga. 

Gyógyír a menstruációs panaszokra

A gyermekláncfű számos olyan jótékony tulajdonsággal rendelkezik, melyeknek köszönhetően enyhülést nyújthat a PMS (premenstruációs szindróma) tüneteire, illetve a menstruációs görcsökre. Segíthet a puffadás, a vízvisszatartás, a mellfájdalom, az izomgörcsök, az akné, a vérszegénység és a gyulladások enyhítésében. Mivel serkenti és méregteleníti a májat, ezért hozzájárulhat az ösztrogének metabolizmusához is a PMS időszaka alatt.

 

Néhány ötlet és recept a növény felhasználására

Pitypangos ecet

A pitypanggal ízesített ecetet könnyű elkészíteni. Először is gyűjtsünk biztonságos forrásból tízszer annyi pitypangot, ahány üveggel szeretnénk készíteni. Fertőtlenítsük ki az üvegeket rendesen. Miután az üvegbe helyeztük őket, öntsük fel az üveget ecettel, hogy ellepje a pitypangvirágokat. Bármilyen ecet jó lesz, fehér borecet, balzsamecet, vagy amit szeretünk. Mehet rá a fedele, rakjuk hűvös helyre és várjunk. Legalább egy hét kell neki, de minél tovább áztatjuk, annál finomabb lesz. Ez akár eltarthat 6 hétig is. Mikor úgy gondoljuk, hogy jó lesz, leszűrjük az ecetet, és kész is. Ezt a finom ízesített ecetet használhatjuk salátaöntetek elkészítéséhez, vagy akár zöldségek és húsok marinálásához is. De ha reggelente egy kicsi vízhez keverjük és megisszuk, az emésztésben is segítséget nyújt.

 

Ízesített méz

Gyűjtsünk nagyjából 3-4 púpozott tenyérnyi pitypangvirágot, melyek már teljesen kinyíltak. Helyezzük őket üvegbe és öntsünk rájuk annyi mézet, ami ellepi. Keverjük el gyengéden, de alaposan, hogy a szirmok alá szorult levegőbuborékok felszínre jussanak. Mehet rá a teteje, majd egy hűvös, sötét helyre rakva várjunk két hetet, hogy az íz beérjen. Nincs szükség szűrésre, csak adjuk bármilyen teához.

 

Pitypang-szirup

Ez a skandináv országokban tradicionális szirup elkészíthető cukorral vagy mézzel is, de akár egy kis rebarbarát is adhatunk hozzá. Mossuk meg hideg csapvíz alatt a virágokat, majd fektessük őket szirmokkal lefelé egy papírtörlőre, és hagyjuk egy ideig őket, hogy teljesen kiszáradjanak.

Távolítsuk el a szirmokat a zöld tövétől, majd rakjuk egy lábasba, és öntsük fel vízzel. Tegyük a tűzhelyre, és forrástól számítva főzzük körülbelül egy percig, majd vegyük le a tűzről, fedjük le, és hagyjuk hűvös helyen állni egy éjszakán át. 

Másnap reggel szűrjük át a szirmokat egy kisebb lábasba, jól nyomkodjuk át, hogy minden víz és íz kijusson belőlük. Rakjuk a lábast a tűzhelyre és adjunk hozzá cukrot és mézet, majd lassú tűzön, lefedve főzzük rendszeres keverés mellett, amíg be nem sűrűsödik.

Ha elég sűrűnek érezzük, levesszük a tűzről és kész is. Ha kihűlt, már csak át kell önteni egy megfelelő üvegbe.

A szirupot használhatjuk palacsintához, joghurthoz, de akár még egy különleges koktélhoz is.

Hozzávalók:

100-120 pitypangvirág (nagyjából 1,5 csészényi)

3 csésze víz

2-3 csésze cukor (nádcukorral, vagy valamilyen organikus cukorral még jobb)

0,5 csésze méz

 

Ecetes rügyek

Ezek a rügyecskék úgy néznek majd ki, mint az ecetes kapribogyó. Csak ecet, víz és só kell hozzá. A hozzávalókat felforraljuk, és az üvegbe rakott pitypangrügyekre öntjük.

Még virágzás előtt keressünk egészen apró (kinézetre kapribogyóra emlékeztető) pitypangrügyeket. Egészen fiatal rügyek kellenek, ha a kapribogyóhoz hasonlóan egy kis ropogós hatást szeretnénk érezni evés közben. Ezeket a rügyeket a növény tövében, középen, a földhöz közel találjuk. 

Hozzávalók:

400 g pitypang rügy

160 ml ecet

80 ml víz

1 teáskanál só

 

Lekvár

Nincs is jobb, mint felbontani egy pitypang lekvárt egy téli napon, ami a hamarosan érkező tavaszi virágok illatára emlékeztet. A pitypang lekvárhoz csak pitypangvirág, víz, pektin, cukor, citrom és türelem kell.

Nagyjából 400 g pitypangszirmot leöntünk kb. 1 liter forró vízzel, majd miután kihűlt, lezárjuk egy edénybe és hűtőbe tesszük 24 órára. Ezután leszűrjük és jól kinyomkodjuk őket. 

Öntsük a teát egy lábasba és adjunk hozzá két evőkanál citromlevet és két evőkanál pektint, majd forraljuk fel. Adjunk hozzá 800 g cukrot és keverjük el, forraljuk további 1-2 percig, és vegyük le a tűzről. Töltsük lekváros üvegekbe és hőkezeljük az üvegeket.

Könnyen a család kedvencévé válhat, hiszen kenhetjük pirítósra, kekszre, de teába is forgathatjuk sima méz helyett. 

 

Tea

A pitypangszezon nem múlhat el anélkül, hogy ne ittunk volna legalább egy pitypangteát, ami készülhet a virágjából, a leveléből, vagy a gyökeréből is. 

Virágjából:

Forraljunk annyi vizet, amennyi teát szeretnénk készíteni. Amíg a víz felforr, vágjuk le a pitypangvirágról a sárga szirmokat, a zöld részek nem kellenek majd. Egy csésze teához kb. 10 virág elég lesz. Öntsük a szirmokra a forró vizet és hagyjuk állni 20 percig, majd szűrjük le. 

Leveléből:

Próbáljuk a fiatalabb, zöldebb leveleket leszedni. Egy csésze teához nagyjából 6 levélre lesz szükségünk. Ezeket először mossuk meg és szárítsuk le őket. Ha már megszáradtak, finomra aprítsuk fel a leveleket. Mehet a csészébe és rá a forró víz, majd hagyjuk 10 percig állni. Szűrés után fogyasztható.

Friss gyökeréből:

Jótékony hatása miatt a pitypang gyökere egyre népszerűbb a felhasználók körében. Egész pontosan a gyöktörzsre lesz szükségünk, ami a gyökér szárhoz közelebb eső része. Hideg víz alatt jól mossuk meg, majd szárítsuk meg. Amíg a víz forr, vágjuk kisebb darabokra. Kb. egy liter vízhez két teáskanálnyi gyökérdarabra lesz szükség. Amint a vízhez adtuk, vegyük vissza a hőt, nem kell, hogy forrjon. Fedjük is le a lábast. Csupán egy percig hagyjuk így a tűzön, majd vegyük le onnan és áztassuk további 40 percig. Utána szűrjük le és már ihatjuk is a gyógyteát.

 

Oldat, tinktúra

A pitypang segít az emésztésben, de tisztító hatása is van, segít a májnak és a vesének az egészséges működésben. Pár csepp pitypangoldat elfogyasztása étkezés előtt segítséget nyújt a puffadás ellen, étkezés után bevéve pedig a gyomorégést előzheti meg.

Tavasszal, amikor a pitypang már zöld leveleket hajtott, ássunk ki jó két maréknyi pitypangot gyökerestül. Jól mossuk meg őket. A zöld, friss leveleket inkább egy finom salátába ajánlanánk, és csak a gyökereket használjuk az oldat elkészítéséhez, de persze ez csakis tőlünk függ, mehet a levél is az oldathoz. A gyökereket nem kell pucolni, vagy lekapargatni, elég, ha jól megmossuk.

Vágjuk őket apró darabokra. Ezután rakjuk a gyökérdarabokat egy lekvárosüvegbe, körülbelül az üveg kétharmadáig töltsük, és öntsük fel alkohollal, hogy majdnem ellepje. Száraz és sötét helyre kell raknunk az üveget, amit időnként rázzunk fel. Hagyjuk 2-3 hónapot állni. Amikor kész, jól szűrjük le, és töltsük csepegtetős üvegbe.

 

Források:

Képek: