2024-04-12 12:34

Tekintsék meg a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központ 2024. áprilisi könyvajánlóit.

Darknet : a digitális alvilág működése

Stefan Mey

Darknet –t - titkosított hálózatokon található, rejtett IP-című weboldalak, teljes névtelenségben rejtőző felhasználók világa. A közvélemény szemében általában a bűn földje, az internet legszörnyűbb, legmélyebb bugyra. A világ, ahol adható-vehető ember, fegyver, kábítószer, s ahol terroristák és pedofil bűnbandák szervezkedhetnek a hatóságok elől elbújva. Csakhogy a darknet világa egyáltalán nem ilyen egyszerű –- mert a darknet egyben a szabadság földje is, a hely, ahol a névtelenség védelmében nyilvánosságra lehet hozni emberek, cégek és kormányok bűnös üzelmeit; ahol diktatúrák üldözöttjei kapcsolatot tarthatnak egymással, közzétehetik felhívásaikat, híreiket; ahol elnyomottak szervezhetik az ellenállást. Stefan Mey újságíró könyvében ennek a világnak hatol a mélyére, s mutatja be tárgyilagosan és közérthetően a darknet működését, veszélyeit és lehetőségeit, jelenét és várható jövőjét.


Üzletimodell-építés

Alexander Osterwalder, Yves Pigneur

Generációnkat az iparágakat felforgató új üzleti modellek határozzák meg. Mégis, oly kevéssé értjük ezek működését, miközben teljesen megváltoztatják az üzleti környezetünket. Az Üzletimodell-építés olyan hatékony, egyszerű és jól bevált eszközöket kínál, amelyek segítenek megérteni, megtervezni, átalakítani és megvalósítani az üzleti modelleket. Az Üzletimodell-építés egyszerre praktikus és inspiráló kézikönyv azoknak, akik tökéletesíteni akarják jelenlegi üzleti modelljeiket, vagy egy teljesen újat akarnak építeni. A könyvet 470 társszerző 45 országból alkotta meg, akik nap mint nap alkalmazzák az abban leírtakat. A könyv azoknak íródott, akik készen állnak rá, hogy megszabaduljanak az elavult gondolkodásmódtól és új, innovatív, értékteremtő modellek felé forduljanak. Vállalatvezetőknek, tanácsadóknak, vállalkozóknak – a világ minden táján.


Az elveszett erdő : hogy vannak a magyar erdők, ki fog vigyázni rájuk, és van-e jövőjük?

Zelei Anna

Magányosan kering a Föld nevű bolygó a sötét végtelen űrben. Egyetlen van belőle, egyszeri és megismételhetetlen. Hátán hordja milliónyi lakóját; embereket, állatokat, növényeket, egyszerűbb és bonyolultabb teremtményeket. Mind-mind teszi a dolgát, ahogyan az eleve elrendeltetett, miközben csak az ember gondolja mind közül, hogy ő áll az összes élőlény felett...
Drón ereszkedik lassan az erdő fölé, a zöldet pásztázza. Megkülönbözteti a fenyőt a lombhullatótól, fiatal erdőt az időstől, beteget az egészségestől, hőkamerájával látja a vadakat. Pontosan meg tudja mondani, hogy hol éjszakáznak a szarvasok, hol járnak a vaddisznók, jó volt-e a tavalyi makktermés és mekkora az idei szaporulat...
Ember és erdő. Csodálatra méltó lények, jelenlegi ismereteink szerint pótolhatatlanok. Az erdő kezdetektől fogva kíséri a Homo sapienst, segítségével óceánokon keltünk át, háborúkat nyertünk meg, teleket vészeltünk át, falvakat városokat építettünk. Társunk bölcsőtől sírig. Az ember átkozottul okos lény, jól tudja, hogy mennyire fontosak az erdők. De akkor miért haldokolnak? Miért vannak a 24. órában? Az erdő nem élet-halál kérdése. Annál sokkal fontosabb.


Könyvek hasonló témában

  • Bitgalaxis / Feleki Zoltán. – Budapest : Kossuth Kiadó, 2020. – 256 p.
  • Metaverzum : így forradalmasítja valóságunkat a virtuális világ / Matthew Ball. – Budapest : HVG Könyvek, 2022. – 376 p.
  • Értékajánlat-tervezés / Alex Osterwalder. – Budapest : Cser Kiadó, 2022. – 286 p.
  • Marketing Trendbook 2023/24 : Jövőbiztos válaszok az üzleti, társadalmi és környezeti kihívásokra / szerk. Román Balázs et al. – Budapest : Magyar Marketing Szövetség, 2023. – 417 p.
  • Fák a kertben : a szép és egészséges fák nevelésének művészete és tudománya / Tony Kirkham. – Budapest : Kossuth Kiadó, 2022.
  • A fák titkos élete / Peter Wohlleben. – Budapest : Park Könyvkiadó, 2016. – 217 p.

A könyv kikölcsönözhető a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központból.