2024-03-22 10:52

Könyvajánló kiállítás az Internet Fiesta idején

MI a jelen? És a jövő…?

Könyvek a mesterséges intelligenciáról – kiállítás és könyvajánló. 

 

Li Kaj-Fu – Csen Csiu-Fan

Mesterséges Intelligencia 2041

Elképzelhető-e, hogy az MI jobban ismerjen minket, mint mi saját magunkat?
Miért nem lesz számunkra biztonságos a volán mögé ülni az önvezető járművek világában?
Jogában és hatalmában áll-e majd a gépeknek az emberi élet kioltásáról dönteni?
Vajon a virtuális, a kiterjesztett és a kevert valóságból létrejövő X-valóságot meg tudjuk különböztetni környező világunktól?

A 21. században a mesterséges intelligencia segítségével a technológiai fejlődés soha nem tapasztalt jólétet teremt majd: az emberek és gépek közötti szorosabb és összetettebb kapcsolat forradalmasítja az egészségügyet és az oktatást, és merőben új kommunikációs és szórakozási formáknak ad teret. Miközben az MI fokozatosan megszabadít minket a rutinszerű munkától, gazdasági és társadalmi berendezkedésünk újjászervezése kockázatokat is hordoz, például az autonóm fegyverek és az intelligens technológiák területén. A mesterséges intelligencia elterjedése feltartóztathatatlan, nekünk pedig érdemes felkészülnünk – a ragyogó lehetőségekre éppúgy, mint arra is, hogy az általunk ismert életre akár halálos fenyegetést jelenthet.

Li Kaj-fu, a Google China korábbi elnöke és Csen Csiu-fan sci-fi-író tíz izgalmas novellában és a történeteket kísérő elemzésben mutatja be vízióját arról, milyen lesz a világ 2041-ben, összevetik a technológiai fejlődés valószínűsíthető útját a társadalomra gyakorolt hatásával. Emlékeztetnek arra, hogy még mindig kizárólag az emberiség alakítja saját sorsát, miközben nagyon időszerű betekintést kapunk arról is, hogy miként építhet hidat a mesterséges intelligencia a múlt megoldatlan problémái és a jövő új lehetőségei között.

Mesterséges Intelligencia 2041 : tíz vízió a technológia és az ember kapcsolatáról / Li Kaj-Fu, Csen Csiu-Fan . – Budapest : HVG Könyvek, 2022. – 512 p.
A könyv kikölcsönözhető a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központból.

 


 

Kevin Roose

Jövőbiztos

Kilenc szabály az ember számára az automatizálás korában

A New York Times technológiai szakírója, Kevin Roose legújabb kötetében reményteljes képet rajzol arról, hogyan lehet emberi méltósággal és etikus hozzáállással sikert elérni a jelenkor gépek és információs technológiák által dominált világában. A szerző a kötetben megosztja kutatásait arról, hogy melyek voltak azoknak az embereknek és szervezeteknek a jellemzői, akik hosszú távon sikeresen alkalmazkodtak a technológiai változásokhoz. Ezt követően pedig előremutató javaslatokat ad ahhoz, hogyan védhetjük meg jövőnket a mindent felforgató, diszruptív technológiákkal szemben.

Jövőbiztos : kilenc szabály az ember számára az automatizálás korában / Kevin Roose . – Budapest : Pallas Athéné Könyvkiadó, 2021. – 189 p.
A könyv kikölcsönözhető a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központból.

 


 
Stuart J. Russell – Peter Norvig

Mesterséges intelligencia 

Modern megközelítésben 
1-2. kötet

A mesterséges intelligencia korunk egyik – ha nem a legnagyobb – technológiai vívmánya. Számtalan aspektusból tárgyalható: a mögötte lévő matematikától és programozástól az üzleti célokon át az etikai és biztonsági kérdésekig.
Ez a könyv megkísérli a mesterséges intelligenciát teljes szélességében feltárni: átölelve a logikát, a valószínűségszámítást, a folytonos matematikát, az érzékelést, a következtetést, a tanulást, a cselekvést, a méltányosságot, valamint a bizalom, a társadalmi közjó és a biztonság kapcsolódó kérdéseit, továbbá a mikroelektronikától, a világűrt kutató robotokon keresztül a felhasználók milliárdjait kiszolgáló online szolgáltatásokig terjedő alkalmazásokat. A mára ismert dolgokat egy közös rendszerré szintetizálja, átdolgozva a korai eredményeket a ma elterjedt ötletek és terminológia felhasználásával. Elsődleges célja átadni azokat az ötleteket, amelyek az MI-kutatás elmúlt hetven éve és a kapcsolódó kutatások elmúlt két évezrede során merültek fel.

Mesterséges intelligencia : modern megközelítésben / Stuart J. Russell és Peter Norvig ; közrem. Ming-Wei Chang [et al.] . - [Budapest] : Panem : Taramix, 2023. - 2 db
A könyv kikölcsönözhető a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központból.

 



Hannah Fray

Emberek és gépek

Napjainkban a legkülönbözőbb területeken – az orvoslástól a közlekedésen át az igazságszolgáltatásig – számos kérdést mérlegelhetünk a mesterséges intelligencia segítségével: milyen termékeket fogyasszunk, milyen gyógymódok közül választhatunk, vagy ki érdemel börtönbüntetést. De vajon a szakemberek vagy a számítógépek a megbízhatóbb tanácsadók? Mennyiben támaszkodhatunk az előbbiekre vagy az utóbbiakra? Emberi vagy gépi döntés alapján határozható-e meg biztosabban, ki lesz visszaeső bűnöző, melyik film lesz kasszasiker és egy esetleges légi katasztrófa során milyen manőverrel menthetők meg az utasok? Hannah Fry matematikus, A szerelem matematikája szerzője, az Emberek és gépekben többek között ezeket a kérdéseket boncolgatva mutatja be a mesterséges intelligencia felhasználásának eddigi gyakorlatait és korlátait, az ebben rejlő lehetőségeket, és választ ad arra is, tartanunk kell-e attól, hogy a jövőben a gépek veszik át felettünk az irányítást.

Emberek és gépek : hogyan tartsuk a kezünkben az irányítást a mesterséges intelligencia korában? / Hannah Fry . – Budapest : HVG Kiadó Zrt., 2021. – 263 p.
A könyv kikölcsönözhető a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központból.

 


 
Tilesch György – Omar Hatamleh

Mesterség és intelligencia

Vegyük kezünkbe sorsunkat az MI korában

A mesterséges intelligencia a jelen: egy MI uralta korszak küszöbén állunk. Már most többet jelent egy éppen aktuális trendnél, a közeli jövőben pedig könnyen a politikai, gazdasági és pénzügyi hatalomtechnika elengedhetetlen eszköze lehet. Az MI mindennapjaink és privát életünk szerves részévé válik, miközben észrevétlenül újraírja a munka fogalmát, birtokba veszi otthonainkat és jelentősen befolyásolja emberi kapcsolatainkat, valamint az ismeretszerzés eszközeit egyaránt. Mindezek tudatában nem vesztegethetjük tovább az időt, új alapokra kell helyeznünk gondolkodásunk, civilizációnk és kultúránk tartópilléreit – felkészítve ezzel magunkat egy idáig példátlan horderejű paradigmaváltásra.
Határozott és felelős fellépés szükséges az MI-ben rejlő potenciál és fenyegetés kezeléséhez. A mesterséges intelligencia körüli felhajtás és dezinformáció alaposan megnehezítik a tájékozódást, ami pedig tovább mélyíti a társadalmi egyenlőtlenségeket és polarizálja a közvéleményt. Az MI fejlődésének iránya és a jövő azonban még mindig tőlünk, emberektől függ: a tudomány és a techvilág szereplői, valamint a politikai döntéshozók mellett az egyén felelős elhatározásain múlik minden. Tilesch György és Omar Hatamleh könyvükben az MI innovatív értelmezését, valamint a jelen és a közeljövő legégetőbb problémáinak tematizálását tűzik ki célul, amely problémákra megoldási javaslatokkal is szolgálnak.

Mesterség és intelligencia : vegyük kezünkbe sorsunkat az MI korában / Tilesch György, Omar Hatamleh . – Budapest : Libri Kiadó, 2021. – 240 p.
A könyv kikölcsönözhető a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központból.
 


 
Shelly Fan

Lecserél-e minket a mesterséges intelligencia? 

Bevezetés a XXI. századhoz

"Lecserél-e minket a mesterséges intelligencia? Az elmúlt hatvan évben elképesztő fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia – vagyis az a technológia, amely érzékelni, tanulni, következtetni és cselekedni tanítja a gépeket. Az MI a közösségi médiától a Netflixig számos területen beszivárgott már mindennapjainkba, a vezető nélküli autók és a humanoid robotok pedig épp kezdik alapjaiban átformálni a körülöttünk levő világgal való kapcsolatunkat. Vajon egy MI uralta valóság küszöbén állunk? Hogy lehet ennek az egyre nagyobb területnek az etikai normáit kikényszeríteni a gyakorlatban? Feleslegessé fogja-e tenni az MI az embert?
Ez az összeszedett és nyugtalanító áttekintés azt mérlegeli, hogy vajon az MI jobbá tudja-e tenni társadalmunkat és az emberiséget, vagy a benne rejlő óriási képességek disztópikus, MI-kontrollált jövőt idéznek elő bolygónkon."

Lecserél-e minket a mesterséges intelligencia? : bevezetés a XXI. századhoz / Shelly Fan . – Budapest : Scolar Kiadó, 2020. – 143 p.
A könyv kikölcsönözhető a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központból.

 


 

Fehér Krisztián – Kökényesi-Bartos Attila – Bártfai Barnabás

Mesterséges intelligencia, avagy Pandora digitális szelencéje

A mesterséges intelligencia egyike a legérdekfeszítőbb kérdéseknek napjainkban, mivel óriási lehetőségeket rejt, ám mérhetetlen szenvedések forrásává is válhat.
De mi is a mesterséges intelligencia valójában? Mi a különbség a speciális és az általános mesterséges intelligencia között? Mik a felhasználási területei a jelenben? Hol áll a világ a fejlesztésben? Hol lehet kipróbálni egy MI-t? Hogyan aknázzák ki az MI lehetőséget az önvezető autók? Hogyan készülnek a mesterséges intelligenciák? Mik azok a kvantumszámítógépek és mi köze a mesterséges intelligenciához? Lehetséges-e egyáltalán mesterséges értelmet létrehozni? Lehetnek-e egy MI-nek érzései? Hogyan büntethető meg egy MI? Hogyan használhatják az MI-t a bűnözés során és a bűnüldözésben? Milyen jövőt hozhat a mesterséges intelligencia? És még ezernyi hasonló érdekes kérdés, melyekre könyvünk választ keres, miközben azok számára is igyekszünk naprakész információkat biztosítani, akik a téma mélyebb technikai oldalára kíváncsiak. A széles körben alkalmazott mesterséges intelligencián alapuló megoldások a most kialakuló, automatizálásra koncentráló ipar egy újabb fejlődési szintjét eredményezik, éppen ezért a fiatalabb generációk számára különösen fontos megérteni, hogyan változtatja meg életüket az egyre gyorsabban fejlődő informatika. Mindemellett könyvünk olyan, ritkán megfogalmazott kérdésekben is elkalauzol, mint például az MI hatása a társadalomra, viszonya a vallásos életvitelhez, emberi erkölcshöz, miközben az MI kérdéskörét elhallgatott, vagy háttérbe szorított nézőpontokból is vizsgálja.

Mesterséges intelligencia, avagy Pandora digitális szelencéje / Fehér Krisztián, Kökényesi-Bartos Attila, Bártfai Barnabás. – Budapest : BBS-Info, 2020. – 282 p.
A könyv kikölcsönözhető a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központból.


 

Töltsd tovább a kínálatot! Ha szeretnéd a sort bővíteni, szólj, s mi beszerezzük, kitesszük, ajánljuk!

Időszak: 2024. március 21-28.
Helyszín: Könyvtár és Információs Központ Infotér