2024-03-19 10:16

Tekintsék meg a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központ 2024. márciusi könyvajánlóit.

Szuperképességek a csapatban

Patrick Lencioni


Melyek csapatunk tagjainak erősségei és gyengeségei, és hogyan építhetünk rájuk? Miként formálhatjuk lehetőséggé munkahelyi frusztrációnkat? Hogyan teljesedjünk ki önismeretünknek köszönhetően?
Ha többségében az adottságainkat kiaknázó feladattípusokat végzünk, akkor szívesen és jóval hatékonyabban dolgozunk. Amennyiben nincs lehetőségünk az erősségeinkre építeni, idővel egyre kevésbé élvezzük a munkánkat, és hamar kiéghetünk. Patrick Lencioni olvasmányos tanmesén keresztül mutatja be fontos képességeink feltérképezésére szolgáló, könnyen elsajátítható és alkalmazható modelljét. Ennek segítségével megtudhatjuk, melyek a „szuperképességeink”, a kevésbé testhezálló teendők esetén használt jártasságaink, és mi okoz kifejezetten nehézséget az egyes feladatok elvégzése során. Így nemcsak önmagunkról, de csapatunk tagjairól is kideríthetjük, hogy az adottságainknak megfelelő munkakörben dolgozunk-e. Szuperképességeink optimális kihasználásával sokkal élvezetesebb és hatékonyabb lesz a munkavégzés.


Rendszerváltás és pénzügypolitika

Lentner Csaba


A tanulmánykötet a magyar piacgazdasági átmenet legfontosabb területeit veszi górcső alá. A privatizációs, agrár-pénzügyi, költségvetési- és monetáris politikai folyamatok átfogó elemzése egy igazán összetett képet fest a tervgazdasági rendszerből az Európai Unióba megérkező magyar gazdaságról. A szerző maga is az elmúlt évtized gyakorlati szakembere, majd később közéleti szerepektől átitatva, de az ezredfordulót követő években azonban az egyetemi katedrán megállapodva elemzi a gazdaságpolitika és a tőle elválaszthatatlan pénzügyi irányítás beavatkozási módszereit és társadalmi hatásait. A könyv – egyúttal a szerző – legfőbb érdeme és erénye a változásra, illetve a változtatásra való készség. A kötet írója az elmúlt években végzett kutatásaival bizonyítja, hogy a pénzügypolitika és a magyar európai uniós integráció hajrájában a megszokott elvektől és módszerektől el lehet térni. 
2005-ben, majd 2006-ban könyvének újraközlésével, új gondolatokkal történő kiegészítésével a szerző feleleveníti az 1980-as évek végétől megvalósított neoliberális piacgazdasági átmenet általa vélt ellentmondásait. Egyidejűleg a könyv 2016-os kiadásában igazolja a nem konvencionális eszközökre épülő gazdaságpolitika eredményeit, tükröt állítva annak kritikusai elé.


Meghökkentő állatvilág

Lucy Cooke


Az ember az idők során számos kísérletet tett arra, hogy megfejtse és értelmezze az állatok viselkedését, és ezek a kísérletek még több hihetetlennek tűnő magyarázathoz vezettek.
Ebben a könyvben varázslatos módon keveredik a történelem és a természettudomány, ahogy a szerző elképesztő, néhol hajmeresztő mítoszokon, hiedelmeken és „tudományos” kísérleteken keresztül bemutatja az emberiség és az állatok közel egy évezredes kapcsolatát. Megtudhatjuk, hogy Sigmund Freud első tudományos értekezésének alapját az angolnák heréinek felderítésére szolgáló boncolásai szolgáltatták, hogy a vízilovakról sokáig azt képzelték, hogy önmagukat véreztetik, hogy megőrizzék az egészségüket, valamint azt a „köztudott tényt”, hogy a hiénák az évszakok változásával a nemüket is megváltoztatják. A középkori bestiáriumokban lejegyzésre került mende-mondák és hiedelmek egészen napjainkig befolyással bírtak az állatok megítélésére. A zoológus szerző a legképtelenebb ókori, középkori és modern kori állatmítoszok eloszlatásával bebizonyítja, hogy „amikor az állatok megértéséről van szó, még hosszú út áll előttünk”.


Könyvek hasonló témában

  • Útmutató vezetőknek : szemléletmód, készségtár és eszközkészlet bizonytalan időkre / Gary A. Bolles. – Budapest : Pallas Athéné Könyvkiadó, 2023. – 332 p.
  • A tanácsadás csapdája : őrizd meg a kíváncsiságod és hagyd kibontakozni a csapatod tagjait! / Michael Bungay Stanier. – Budapest : HVG Könyvek Zrt, 2022. – 293 p.
  • A pénzügyi fogyasztóvédelem egyes alapkérdései jogdogmatikai, történeti, rendszertani alapok jogalkalmazási és metajurisztikus kitekintéssel / Veres Zoltán. – Budapest : Wolters Kluwer Hungary, 2019. – 288 p.
  • Államháztartás / szerk. Nyikos Györgyi. – Budapest : Dialóg Campus Kiadó, 2018. – 235 p.
  • Dolgozó kutyák : tanulságos és megható történetek keményen dolgozó kutyákról / Laura Greaves. – Budapest : Gabo Kiadó, 2018. – 306 p.
  • Csekkold a macsekot! : kilenc személyiségteszt házi kedvenced valódi természetének megismeréséhez / Alison Davies. – Budapest : Kossuth Kiadó, 2021. – 127 p.