2024-03-01 12:59

A 2023/2024-es II. félévben is folytatódnak a beszélgetéssel egybekötött filmvetítések a könyvtárban.

A következő filmekkel várjuk az érdeklődő közönséget: (További részletekért kattintson a filmcímekre!)

  1. Március 6. szerda 18:00 óra
    Egy erkölcsös éjszaka (Makk Károly, 1977)

    A múlt századforduló környékén, egy békés kisváros takaros bordélyházában... A lányok rajonganak az egyik kuncsaftért, a bohém egyetemista Kelepei Jenőért (Cserhalmi György), ezért a Mutter (Psota Irén) felajánlja a „doktor úr”-nak, hogy költözzön hozzájuk. Az idilli hétköznapokat Kelepei vidéken élő idős édesanyjának (Makay Margit) váratlan látogatása zavarja meg. Az asszonynak fogalma sincs róla, milyen műintézményben lakik a fia, a lányok nem is szeretnék, hogy kiderüljön, ezért a Mutter vezetésével színjátékba kezdenek. A kisváros ekkor megérkező elöljárói azonban az eredeti funkciója szerint akarják használni a bordélyházat…
     
  2. Március 13. szerda 18:00 óra
    Ripacsok (Sándor Pál, 1981)

    Salamon és Stock időtlen idők óta együtt lépnek fel egy nagy sikerű kabarészámban. Egy háromszárú nadrágban éneklik, hogy "Egyedül nem megy". Salamon váratlanul "leváltja" Stockot egy új, fiatal táncoslány miatt. Stock először beletörődik, majd bosszút lihegve üldözni kezdi Salamont, aki gyáván és eszeveszetten menekül. Stock, valahányszor utoléri Salamont, szúr ugyan, de nem talál, majd Salamon kezdi üldözni Stockot, mert szembe akar nézni a sorsával. Az indulatok kifulladtával újra egymásra találnak, majd együtt játsszák és éneklik, hogy "Egyedül nem megy".

    Idézet a filmből:
    „Mélyen tisztelt publikum, kéretik egy kis csend. Ki nem szökött meg eddig, most már maradjon is bent. Ülj közelébb a párodhoz, ez később fontos lesz. Hogy együtt tudjunk mulatni, a tudnivaló ez, csak ennyit kell, hogy megjegyezz: Egyedül nem megy, egyedül nem megy, egyedül nem megy, ha-ha-ha-ha...”
     
  3. Március 27. szerda 18:00 óra
    Liza,a rókatündér (Ujj Mészáros Károly, 2015)

    Egy alternatív Budapesten, egy alternatív hetvenes években járunk. Liza, a csinos, ám szerény ápolónő tizenkét éve gondoskodik a japán nagykövet özvegyéről. Egyhangú élete megváltozik, amikor születésnapi kimenőt kap. Elhatározza, hogy megtalálja élete szerelmét, ám a dolgok rendre balul sülnek el. A kiszemelt jelöltek azonban egymás után, bizarrnál bizarrabb balesetekben elhaláloznak, ami felkelti egyfelől a rend éber őreinek gyanúját, másrészt Lizát is gondolkodóba és kétségbe ejti. Lehet, hogy el van átkozva? Liza a japán slágerénekes, Tomy Tani szellemének segítségével arra a következtetésre jut, hogy ő a japán mesék elátkozott rókatündére.
     
  4. Április 10. szerda 18:00
    Vad Balaton (Mosonyi Szabolcs, Bagladi Erika,2018 )

    A Balaton Közép-Európa legnagyobb sekély vizű tava. A geológia, a vadvilág és az ember különös házassága teremtette ezt a tájat. A tó partjait kísérő vulkáni kúpok és barlangok, mésztufa lépcsők és szurdokvölgyek, mocsarak és berkek olyan csodákat tárnak elénk, amelyek csak erre a vidékre jellemzők. Ürge és vadmacska, vándorsólyom és holló, tömegesen fészkelő kócsagok és gémek, éjszakai kalandra induló pelék és násztáncot járó balinok elevenednek meg többek között a látványos víz alatti és légi felvételeket is felvonultató filmben, amelyet kitűnő képminőséget nyújtó 4K kamerákkal, speciális víz alatti kamerákkal, rejtett vadkamerákkal és drónkamerákkal forgattak közel 3 éven át.
     
  5. Április 17. szerda 18:00
    Blokád (Tősér Ádám, 2022)

    Taxisok tüntetnek az országháznál a drasztikus benzináremelés ellen. Blokád alá vonják a várost, majd hamarosan az egész országot. Az ellenzék melléjük áll és forradalomra buzdít. A köztársasági elnök, a sajtó, a közhangulat velük szimpatizál, a karhatalom pedig magára hagyja a népszerűtlen intézkedések miatt népszerűtlen kormányt. Antall József, az egykori 56-os forradalmár hirtelen a barikád másik oldalán találja magát. Magára maradtan, frissen műtve, egy kórteremben. Mit tegyen, hogyan, milyen eszközökkel lesz képes ezt a helyzetet megoldani? A Blokád nemcsak a taxisblokád négy napjának krónikája: a kulisszák mögötti küzdelmekbe, alkukba, és a válságot kezelő, a demokráciáért küzdő miniszterelnök magánéletébe enged bepillantást.
     
  6. Április 24. szerda 18:00
    Az ember tragédiája (Jankovics Marcell, 2011)

    Az ember tragédiája Madách Imre emblematikus színművének animációs adaptációja. Cselekménye a bibliai teremtéstörténetből indul ki, főhősei Ádám és Éva, az első emberpár. Miután Isten kiűzte őket a Paradicsomból, az alvó Ádámot álmában Lucifer, a bukott angyal végigvezeti az emberiség történelmén az ismeretlen, távoli jövőbe. Az emberiség különböző korszakaiban játszódó színek az adott kor jellemző művészeti stílusában készültek el.
    Jankovics Marcell közel harminc éven keresztül dolgozott a művön. A rendező egész estés mozifilmjeinek egyik csúcspontja.
     
  7. Május 22. szerda 18:00
    Toxikoma (Herendi Gábor, 2021)

    A film a népszerű színész, Szabó Győző életének azon szakaszát mutatja be, amikor végül rászánja magát a drog elvonókúrára. Itt találkozik Csernus doktorral és elkezdődik az ego harc a két domináns férfi között a pszichiátrián. Mindketten bejárják a saját útjukat és megtanulnak valamit a másiktól, amitől a saját életüket is jobb irányba fordítják. Egy ponton mindkettejüknek el kell jutni a felismerésig, hogy csak közösen juthatnak előre, és hogy van valami, amiben csak a másik segíthet rajtuk.

Az Egyetemei Filmklub választható tantárgyként felvehető, további információért keressen rá a Neptunban!