2024-02-20 13:59

Tekintsék meg a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központ 2024. februári könyvajánlóit.

Az önző gén

Richard Dawkins

Richard Dawkins brit evolúcióbiológust ez a könyv emelte korunk legismertebb természettudósainak sorába, és tette az egyik legismertebb tudomány-népszerűsítővé a világon. Az önző gén teóriája annyiban különbözik Darwin elméletétől, hogy a kiválasztódás egységének nem a fajokat, hanem a géneket tekinti. Dawkins könyve a neodarwinizmus egyik nagy továbbfejlesztése, eszerint mindannyian túlélőgépek vagyunk, és az a dolgunk, hogy megőrizzük a géneknek nevezett önző molekulákat. A lenyűgöző és szellemes kötet az evolúció génszemléletű felfogásának kifejtésével, az önzés és az önzetlenség biológiájának vizsgálatával arra törekszik, hogy az élettel kapcsolatban minden a helyére kerüljön a szívekben éppúgy, mint az agyakban.


A fenntarthatóság árnyalatai

Csath Magdolna (szerk.)

A fenntarthatóság nemcsak korunk egyik leggyakrabban idézett fogalma, hanem a legégetőbb társadalmi-gazdasági cselekvési igény is. A mai döntéshozók felelősek a jövő generációkért, ezért mindent meg kell tenniük azért, hogy a környezeti és társadalmi következményekkel nem számoló gazdasági növekedés útjáról áttérjünk a fenntartható fejlődés útjára. Kötetünk tanulmányai felhívják a figyelmet a negatív tendenciákra, és megoldásokat javasolnak a legfontosabb vagyonelemek, a természeti, a humán és a társadalmi vagyon megőrizhetősége érdekében. A könyvben található elemzések és felvetett gondolatok reményeink szerint segíthetik a szemléletváltoztatást a gazdaságpolitika és a vállalati menedzsment területén egyaránt, de hatással lehetnek a társadalmi gondolkodásra is. Ajánljuk ezért a művet az állami és vállalati döntéshozók és minden, a jövőért ma tenni akaró állampolgár figyelmébe, különös tekintettel a felsőoktatás hallgatóira. Egyben ösztönözzük a kutató kollégákat, hogy fejlesszék tovább a kötetben felvetett gondolatokat.


A gondolatolvasás művészete : hogyan érthetsz meg másokat, és miképp hathatsz másokra anélkül, hogy észrevennék

Henrik Fexeus

A gondolatolvasás szó hallatán sokan csak legyintenek, szélhámosságnak tartva az egészet. Valóban az lenne? Henrik Fexeus válasza erre határozott „nem”, és ebben a könyvében ezt meggyőzően bizonyítja is. A téma nemzetközileg elismert szakértőjeként bevezeti olvasóját a gondolatolvasás művészetébe. Megvilágítja, miképpen tudunk összehangolódni egy másik emberrel, mégpedig nem tudatos kommunikációnk (testbeszédünk vagy arckifejezésünk) használatával. Arra is kitér, hogyan befolyásolják a különböző érzéki benyomások a gondolatainkat, és mely jelekből tudjuk mások hazugságait megállapítani. A szerző megtanítja olvasóját a szuggerálás és az észrevétlen ráhatás módszereire, és arra, hogy az úgynevezett „horgony” technikájával hogyan válthatunk ki valakiből egy-egy adott érzelmi állapotot. Fő célja azonban az, hogy segítsen bennünket a kommunikációnkban, és a könyvben elsajátított ismereteinkkel minél jobban össze tudjunk hangolódni embertársainkkal.


Könyvek hasonló témában

  • Online testbeszéd / Erica Dhawan. – Budapest : Édesvíz Kiadó, 2021. – 303 p.
  • A testbeszéd kézikönyve : rejtett kommunikáció A-tól Z-ig / Joe Navarro. –  Budapest : Libri, 2018. – 187 p.
  • Volt merszünk cselekedni / Ben S. Bernanke .- Budapest : Napvilág Kiadó, 2017. – 551 p.
  • Globalizáció és modernizáció : II. kötet / Forman Balázs. – Budapest : Neumann Lapkiadó és Kommunikációs Kft., 2023. – 327 p.
  • Az én európai családom : 54000 év genetikai öröksége / Karin Bojs. – Budapest : Typotex, 2021. – 322 p.
  • Genetika : 50 fogalom, amit ismerni kell / Mark Henderson. – Budapest : Ventus Libro, 2010. – 208 p.

A könyvek kikölcsönözhetők a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központból.