2024-01-18 12:52

Tekintsék meg a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központ 2024. januári könyvajánlóit.

Szent-Györgyi Albert : a tudós politikus

Tasiné Csúcs Ildikó

Szent-Györgyi Albert nevének hallatán mindenkinek a C-vitamin és a szegedi paprika jut az eszébe. A világhírű tudós közéleti tevékenységének bemutatásával a történelmi valóságnak egy olyan szeletét ismerheti meg az olvasó, amelyről eddig sehol nem olvashatott. A kozmopolita tudós szemszögéből láttatjuk a Horthy-korszak felsőoktatásának visszásságait, gazdasági elmaradottságát, ideológiai téveszméit, az 1945 utáni új társadalmi rendszer megteremtésének elmulasztott lehetőségét és a kommunista diktatúra megsemmisítő apparátusát. A könyv fejezeteiből egy tárgyilagosan gondolkodó, mély humánummal rendelkező ember példaértékű életútja bontakozik ki egy politikai eszmék uralta világban: olyan személyiség képe, akit emberi tévedéseivel együtt is mindig és mindenhol a jövőért érzett tudósi felelősségérzet motivált.
A könyv kikölcsönözhető a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központból.


A hat új üzleti szabály

Judy Samuelson

Az üzleti élet mai ökoszisztémájába lépve alapvető szemléletváltást és egy újfajta üzleti vízió térhódítását tapasztaljuk. A vállalatok életét új törvényszerűségek vezérlik, értéküket például egyre inkább a hírnév, a bizalom és más megfoghatatlan tényezők határozzák meg, belátva, hogy a vállalati felelősség meghatározása az üzleti szféra határain messze túlmutat.
Vállalati szinten vajon mi lehet a konkrét célunk most, amikor a „növekedés maximalizálásának” gazdasági paradigmája már nem működik, és milyen szerep hárul a vezetőkre? Melyek a paradigmaváltás gyakorlati szintű megvalósításának legfontosabb eszközei?
A változások megértéséhez az új, „láthatatlan” üzleti vezérelvek felismerése jelenti a kiindulópontot, ezek hordozzák a valódi értékteremtés és a fenntartható jövő kulcsát. Judy Samuelson, az Aspen Institute alelnöke kötetében a 6 legfontosabb szabályra hívja fel a figyelmet, amelyekkel a vállalatok felszabadulhatnak a gazdasági teljesítmény nyomása alól, és amelyekkel aktívabb szerepet játszhatnak a társadalmi előrehaladás szolgálatában.


Zöld forradalom : a növények már feltalálták a jövőnket

Stefano Mancuso

A növények szervezete az állatokétól alapvetően eltérő minta alapján épül fel. Valóságos élő hálózatok, melyek katasztrofális eseményeket képesek túlélni anélkül, hogy elveszítenék létfontosságú funkcióikat, azaz az állatoknál sokkal ellenállóbb és „korszerűbb” organizmusok.
Tökéletesen egyesül bennük a szilárdság és a rugalmasság. Kivételes alkalmazkodó képességüknek köszönhetően extrém környezetben is képesek életben maradni, láthatatlanná tudnak válni a ragadozók számára, és saját belső energiájuk felhasználása nélkül képesek mozogni.! Modulokból álló testfelépítésük folyamatos inspirációt jelent az építészek számra. És ez még nem minden: kémiai molekulákat termelnek, amelyeket arra használnak, hogy manipulálják az állatok (és az emberek) viselkedését, és a talajt szondázó gyökércsúcsaik technológiája átültethető a robotika gyakorlati alkalmazásaiba. Az emberiség egyre növekvő élelmiszerigényét megoldhatja, ha a növénytermesztést olyan, az óceánok felszínén úszó üvegházakban oldjuk meg, mint a Jellyfish Barge.


Könyvek hasonló témában

  • Kvantumember : Richard P. Feyman tudományos munkássága / Lawrence M. Krauss. – Budapest : HVG Kiadó Zrt., 2017. –383 p.
  • Tesla bámulatos és gyötrelmes élete/ Marko Perko, Stephen M. Stahl. – Budapest : Helikon, 2022. – 423 p.
  • Marketing- és PR-tevékenység az egészségügyben / Katona Norbert, Szabó Rita.- Budapest : Medicina Könyvkiadó, 2022. – 345 p.
  • Márkanevek: marketing és nyelvészet határán / szerk. Kovács László.- Budapest : Tinta Könyvkiadó, 2023. – 254 p.
  • Mit tud a növény? : útmutató az érzékekhez / Daniel Chamovitz.- Budapest : Park Kiadó, 2018. – 232 p.
  • Növényvédelmi mindentudó / Andreas Vietmeier, Marianne Klug.-  Budapest : Sziget Könyvkiadó, 2014.


A könyvek kikölcsönözhetők a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központból.