2024-01-05 00:00

A koalák kedvence eledele és a köhögés ellenszere

A Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központjában minden hónapban bemutatunk egy gyógynövényt. Ismertetjük a növény tulajdonságait, élettani hatásait, felhasználási lehetőségeit.

Eukaliptusz (Eukalyptus globulus)

 

 

A növény

Az eukaliptusz, amely egy kb. ötszáz aromás növényt magába foglaló nemzetséghez tartozik, az ausztrál erdőkből származik, ahol kilencven méter magasra is megnő, míg az Európába telepített, a Földközi-tenger partvidékén élő fák maximum huszonöt méter körüli magasságot érhetnek el. Rendkívül gyorsan növő fa, amelynek sima törzséről nagy, hosszanti lapokban válik le a kérge. Kékeszöld levelei lándzsásak, fehér színű virágai pedig ernyősek. A fa csak akkor kezd el virágokat fejleszteni, amikor az időskori levélalak már megjelent. Megporzásukban a madarak és a denevérek mellett a kistermetű erszényesek is szerepet játszanak. Termései fásodott, kúpos, gombra emlékeztető, középen lyukakkal nyíló toktermések. Fája értékes ipari fa, olaját gyógyszerként használják. Egyes fajok cserzőanyagot vagy értékes gyantát szolgáltatnak.

 

Termesztése

Az eukaliptuszfajokat ma már a trópusi és szubtrópusi területeken mindenütt termesztik, kedvelt útsorfák és zöldterületi fák. Meleg- és fénykedvelő, csak az enyhe fagyokat tűri. A termesztés sikerét alapvetően a talaj nedvességtartalma határozza meg. Ha a csapadékmennyiség eléri az évi 400 mm-t, magas illóolajtartalom és hozam érhető el. Hosszan tartó száraz periódusokban viszont a növekedés leáll és a betakarítás várható ideje kitolódik. Tápanyagban szegény talajon is jól termeszthető, sótűrő és a pH-ra nem érzékeny.

 

Gyűjtése

Az őshonos ausztrál, sík- és dombvidéki cserjésekből a betakarítást korábban kézzel, majd géppel oldották meg. Ennek során a talajszint felett levágott lombozat közvetlenül egy konténerbe kerül, melyet a közeli desztillálóüzembe szállítanak, ahol a lepárlás azonnal, egy óra alatt megtörténik, miközben egy másik konténerbe folytatódhat a betakarítás a területen. A fatermetű fajokról kézzel vágják le a fiatal, leveles ágakat. A betakarítást a cserjetermetű növények (Eucalyptus polybractea) esetében 1,5–2 évenként a talajszint feletti vágással, míg az Eucalyptus globulus esetében 2–3 évenként az ágvégek levágásával végzik. Ennél gyakoribb betakarítás esetén az ültetvények élettartama lerövidül.

 

Gyógyhatásai

Az Eucalypti folium és az Eucalypti aetheroleum köhögéscsillapító, köptető és enyhén görcsoldó hatású, valamint antiszeptikus tulajdonságuk is igazolt. Emiatt a felső légúti megbetegedések kezelésére alkalmas készítményekben szerepelnek. Meghűléses betegségek esetén a bakteriális fertőzés és gyulladás csökkentésére, az orrdugulás elhárítására, teája bronchitis és torokgyulladás ellen javasolt. 
Illóolaja enyhén kámforos szagú, hűsítő, kesernyés ízű, fertőtlenítő és konzerváló hatású. Orrcseppek, inhaláló- és bedörzsölőszerek fontos alapanyaga. A citromillatú (Eucalyptus citriodora) illóolaját az illatszeripar hasznosítja. Az illóolaj és az eukaliptol jelentős antibakteriális hatást fejt ki. Reumatikus bántalmak esetén külsőleg is ajánlott. Bőrön át felszívódó (masszázs- és fürdőolaj) és inhalációs készítményekben is alkalmazzák.

 

Felhasználása

Inhaláláshoz maréknyi levelet vagy néhány csepp illóolajat tegyünk forró vízbe.

Kisebb sebekre is használható. Miután gondosan megmostuk a kisebb vágásokat vagy karcolásokat, dörzsöljük be 1-2 csepp illóolajjal.

Ülőfürdőhöz maréknyi levelet tegyünk rongyzacskóba, majd eresszük rá a fürdővizet.

Megfázás vagy influenza ellen forraljunk fel 1-2 teáskanálnyi szárított, összetört levelet, majd hagyjuk 10 percig ázni. Naponta legfeljebb 2 csészével igyunk.

 

Ellenjavallat

Az eukaliptuszolaj szájon át bejuttatva toxikus reakciót válthat ki, ha nem hígítják megfelelően. Súlyos májbetegségek, emésztőszervi gyulladások fennállása alatt használata belsőleg ellenjavallt.
Kisgyermekek és csecsemők esetén eukaliptuszból előállított készítmények nem alkalmazhatók. Várandósság és szoptatás ideje alatt sem használhatók.

 

Egyéb felhasználása

Az eukaliptuszfélék gazdasági jelentősége igen nagy, mivel mintegy 20 faja alkalmas illóolaj-előállításra, ezen kívül pedig értékes ipari fák, tűzifák. Cserzőanyag- és mézgatermelő képeségüket is hasznosítják. Az eukaliptuszfák illóolaja szúnyog- és svábbogárriasztó hatású. A dísznövénytermesztők vágott zöldként is hasznosítják, újabban pedig energianövényként ültetik. A trópusokon és mediterrán területeken árnyékadónak, talajmegkötőnek, valamint virágaikért, aromás illatú lombjukért és díszes kérgükért díszfának is termesztik.

 

Források:

  • Gyógy- és fűszernövények gyűjtése, termesztése és felhasználása / Bernáth Jenő, Németh Éva . – 3. kiad. – Budapest : Mezőgazda Kiadó, cop. 2007.
  • Gyógyhatású növények : 250 gyógynövény leírása, nevének magyarázata és gyógyhatásának ismertetése / Rácz János . – Budapest : Tinta Könyvkiadó, 2014.
  • Gyógynövények kincsestára : azonosításuk, valamint gyógyászati, étkezési és kozmetikai felhasználásuk / [ford. Kocsis Márta]. - Pécs : Alexandra, 2014.
  • Gyógynövény enciklopédia / Michael Castleman . – Budapest : Esély Kiadó, 1995.

Képek: