2023-12-19 13:29

Tekintsék meg a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központ 2023. decemberi könyvajánlóit.

Érzelemszabályozás a gyakorlatban

Mogyorósy-Révész Zsuzsanna

Mit tehetünk akkor, amikor épp nincs külső segítség, magunkra maradtunk a gondjainkkal, és úgy tűnik, hogy a helyzeten nem, vagy csak alig-alig tudunk változtatni? Mit jelent az, hogy számíthatunk magunkra? Hogyan kapcsolódhatunk újra belső erőforrásainkhoz?
A könyv címe gyakorlati útmutatást ígér, mégsem pusztán a gyakorlati megvalósításról szól. Az olvasó rátekinthet arra az útra, ahogyan felnövünk, és jó esetben önálló, egyedi, hatóképes, kapcsolódni vágyó és tudó, szeretetteli felnőttekké válunk. Ez a folyamat természetesen nem minden esetben zajlik harmonikusan. „"Útközben”" felléphetnek nehézségek, hiányosságok, mint ahogy mindannyiunk életében előfordulnak krízisek, traumatikus élmények, egyéni, családi és társadalmi szinten is.
Az, hogy miként tudunk megküzdeni a nehézségekkel, hogyan válhatunk lelkileg ellenállóbbá, nagyrészt rajtunk is múlik. Azon, hogy elég jóban vagyunk-e önmagunkkal, értjük-e testünk jelzéseit, meghallgatjuk-e az érzelmeinket, észrevesszük-e a fejünkben futó gondolatokat, és képesek vagyunk-e a különböző csatornákon keresztül érkező információkat összehangolni, szabályozni, harmonikusan működtetni.
Az önmagunkkal való értő, elfogadó kapcsolódás megteremtése a mi felelősségünk, és ez adja meg azt a belső biztonságérzetet, amely feltétele a másokkal való jó minőségű, hosszú távon is tartalmas kapcsolatok létrehozásának. Ehhez nyújt segítséget ez a könyv, melynek gyakorlati része konkrét tanácsokkal szolgál, és számos gyakorlatot példát mutat be annak érdekében, hogy jól gondoskodhassunk önmagunkról egy-egy nehezebb élethelyzetben, illetve az általános jóllétünk érdekében hosszabb távon is.


Föld Köztársaság

Lukács Gergely Sándor

Lukács Gergely Sándor kandidátus (PhD), c. egyetemi tanár kutatási területe a zöldenergia-termelés, -hasznosítás és annak életminőségre, valamint lokális fejlesztésre gyakorolt hatása, a kis- és közepes méretű vállalkozások versenyképességének növelése, a hálózati gazdaság, a hátrányos helyzetű térségek és társadalmi csoportok felzárkóztatása.
„A Föld Köztársaság stratégiaalkotási folyamatát nem csak versengő módon lehet
elképzelni, mivel az emberi stratégia leginkább kölcsönösen hasznos együttélésre
alapozott (szimbiotikus), amelyet az egymás mellett élés, az egyre gyakoribbá váló személyes érintkezés és a főként közeli kereskedelem táplál, noha kétségtelen, hogy ezeken belül versenyeztet is. A hosszú távon sikeres stratégia legfőbb jellegzetessége, hogy engedményekkel járó megegyezéseket (kompromisszumokat) kereső. A kölcsönösen hasznos együttélést kereső stratégiaalkotásból szükségszerűen következik az Országok összefogása, a föderális Európa, az Uniók és a Föld Köztársaság igenlése.”


Gyógynövények lexikona : 277 gyógynövény, 24 recept

Monique Simmonds, Melanie-Jayne Howes, Jason Irving

A több mint 270 növényt bemutató, csodálatosan illusztrált Gyógynövények lexikona a pontos azonosításra alkalmas ábrázolások mellett könnyen elkészíthető recepteket és rövid, de alapos növényismertetőket tartalmaz. Minden egyes gyógyhatású készítmény (például tea, olaj, kenőcs stb.) elkészítésének leírása mellett megtaláljuk a lépéseket illusztráló fotókat is. A londoni Kew Gardens világszerte elismert szakemberei által írt, alapos és komoly kutatások eredményeit felhasználó füveskönyv hobbikertészeknek, alkalmi gyógynövénygyűjtőknek és gyógyulni vágyóknak egyaránt javasolta.


Könyvek hasonló témában

  • Az Én térképem / Horváth Ria, Ságodi-Sturm Hajni. – Budapest : [Horváthné Szabó Mária Magdolna], 2021. – 232 p.
  • Tudatos változás : hogyan formáljuk át önmagunkat és szokásainkat a mindfulness segítségével? / Szondy Máté. – Budapest : Kulcslyuk Kiadó, 2020. – 299 p.
  • Az Európai Unió politikai rendszere / szerk. Arató Krisztina, Koller Boglárka.- Budapest : Dialóg Campus, 2019. – 288 p.
  • A nagy sakktábla / Zbigniew Brzezinski.- Budapest : Antall József Tudásközpont, 2017. – 316 p.
  • Gyógy- és fűszernövények termesztése, felhasználása / Holly Farrell. – Budapest : Kossuth Kiadó, 2022. – 143 p.
  • A gyógy- és vegyipari-növények termesztése / Augustin Béla, Darvas Ferenc, Schneider József. – Onga : Nemzeti Örökség Kiadó, 2022. – 176 p.

A könyvek kikölcsönözhetők a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központból.