2023-12-08 11:06

Keringésjavító gyógynövény, karácsonyi dísznövény

A Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központjában minden hónapban bemutatunk egy gyógynövényt. Ismertetjük a növény tulajdonságait, élettani hatásait, felhasználási lehetőségeit.

Fehér fagyöngy (Viscum album L.)

 

 

A növény

A fehér fagyöngy a szantálfavirágúak rendjén belül a fagyöngyfélék családjába tartozó, Európában, Észak-Ázsiában és Észak-Afrikában honos, hazánkban is gyakran előforduló félparazita, örökzöld növény.

Népi elnevezései: gyimbor, gyöngybuckó, enyvbogyó, lép, gyöngyös madárlép. 

A fagyöngy szívógyökereit lombos fákba és fenyőkbe eresztő élősködő cserje, amely a gazdanövényen gömb alakban függ, melynek átmérője akár 3 méteres is lehet. Magassága elérheti az 1 métert, kora a 70 évet. Örökzöld levelei bőrszerűek és zöldessárgák. Tavasszal megjelenő virágai sárga színűek, a villaszerű ágak között ülnek. Késő ősszel érő bogyói fehérek, kissé üvegesek, belül nyálkásak és ragadósak. Szaporításukban a madaraknak van nagy szerepük. Egyrészt a ragadós magvakat az ágak kérgéhez ragasztják, ahol azok napfény és optimális hőmérséklet hatására sajátos módon csírázásnak indulnak. Másrészt a fagyöngy bogyóival táplálkozva, a madarak elhullajtott ürülékében lévő meg nem emésztett magokból is új növény fejlődik.

Leggyakrabban kőris-, alma-, nyár-, hárs- és galagonyafákon telepszik meg.

Csak a fehér fagyöngy gyógynövény, amely nem tévesztendő össze a lombhullató sárga fagyönggyel, vagy más néven fakínnal.
 

Gyűjtése

Leveleit és 5 mm-nél nem vastagabb fiatal ágait gyűjtjük a bogyók nélkül novembertől februárig, amikor a félélősködő bokrok könnyebben észrevehetők a lombtalan fákon. A gyűjtéshez speciális, kampós, hosszabbítható botot használnak. Hatóanyag-tartalma igen nagy mértékben függ a szedés idejétől és a gazdafától. A leveleket és vékonyabb ágdarabokat tartalmazó hajtásokat szobahőmérsékleten szárítják. A megszáradt, hatóanyagot tartalmazó növényi részeket zsákban vagy bálában tárolják. Kb. 3 kg friss leveles hajtásból kapunk 1 kg száraz drogot. 
 

Gyógyhatásai

Gyógyhatásának megállapításához célszerű a gazdanövényt is ismerni, tekintettel annak a tartalmi anyagok összetételére gyakorolt hatására.
A növény általában erős hatású peptidet, viszkotoxint, valamint flavonoidokat, kávésav és fenilpropán-lignán származékokat, hisztamint, gyantás alkoholokat, szaponinokat, valamint különböző aminokat tartalmaz. Felhasználása igen széleskörű.

Leginkább vértolulásra, érelmeszesedésre és szívritmus-szabályozásra használható. Az erek áteresztő képességét javítja, ezáltal jó szédülésre, fülzúgásra, visszérre, javítja a koncentrációs képességet. A fagyöngy kiváló keringésjavító. Mivel olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek az emberi szervezet egészének működését összehangolják, hatására a magas vérnyomás csökken, az alacsony pedig emelkedik. Ezáltal a túlságosan igénybe vett szív megnyugszik és a szívműködés javul.

Vízhajtó hatása is van. Csillapítja a seb-, méh-, tüdő- és orrvérzést. Köhögésre, szamárköhögésre, asztmatikus görcsökre is fogyasztható.

Nyugtató hatása miatt epilepsziás rohamok megelőzésére, fejfájásra is használják. Javítja az immunrendszer működését.

A nők is használhatják a fagyöngyteát. A méh izomzatát erősíti, növeli a pete megtapadásának esélyét, a fogamzást. A szabályozott vérkeringés megszünteti a menstruációs zavarokat, mindenekelőtt az erős havi vérzést, vagy a szülés utáni utóvérzéseket. A változások éveiben fellépő panaszok, szívdobogás, aritmia, vértolulás, félelemérzet, légszomj esetén is érdemes fagyöngyteát inni. 

Külsőleg hatékony az isiász, köszvény tüneteire, valamint fagyásos panaszokra. Számos tanulmány ír arról, hogy a fagyöngyben található növényi lektinek daganatellenes és rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, onkológiai terápiákban alkalmazzák.
 

Felhasználása

Gyógytea: A fagyöngyből soha nem készítünk forró teát. A szárított növényből 3 grammot leöntünk 2,5 dl desztillált vagy más mészmentes hideg vízzel, és 12 órán keresztül lefedve áztatjuk. Célszerű este beáztatni, reggel leszűrni és hidegen vagy langyosra melegítve fogyasztani, lehetőleg étkezés előtt.

Magas vérnyomásra, érelmeszesedésre napi egy csészével reggel éhgyomorra. Szívbetegeknek hetente 1-3-szor egy csészével lefekvés előtt. Ingadozó vérnyomásra hetente 2-3-szor éhgyomorra. Méherősítésre napi 3-szor 1 mokkáskanál tinktúra 4 héten keresztül. Megelőzésként, immunerősítésre havonta 2-3 csésze is elegendő.

Gyermekeknél tilos alkalmazni, valamint a meghatározott adagok betartásával szabad fogyasztani, mert azok túllépése károsítja a májat, túlstimulálja az immunrendszert, allergizál.

Gyógybor: 40 gramm friss fagyöngyöt 1 liter édes fehérborban áztatunk 10 napig szobahőmérsékleten. Leszűrjük, napi egy pohárnyit fogyasztunk belőle étkezés előtt, a nap folyamán kétszerre elosztva. Kúraszerűen, évente kétszer-háromszor, egy-egy alkalommal havi 15 napon keresztül.

Külsőleg meleg borogatást készíthetünk a leveléből és összezúzott bogyójából érszűkületre, visszérre, ízületi fájdalmakra. Disznózsírral összekeverve kenőcsöt készítünk, fagyás esetén külsőleg alkalmazva nagyon hatásos.
 

Története, szimbolikája

A fagyöngy az egyik legrégebben ismert növény. A kelták szent növényként tisztelték, ágait aranyozott sarlóval vágták, hogy a rozsda ne vegyen el csodás hatásából. A fa alatt szűz lányok tartottak tiszta fehér vásznat, ebbe hullott a fagyöngy, melynek a földdel sem volt szabad érintkeznie.

A germán harcosokat sebezhetetlenné tette. A bölcső fölé akasztott fagyöngy megvédte az újszülöttet a gyermekeket kicserélő gonosz tündérektől. A világ örökkévalóságának és a lélek halhatatlanságának szimbóluma. Az angolszász hagyományok szerint a fagyöngy alatt összetalálkozó embereknek meg kell csókolniuk egymást. A szeretet és a megbocsátás szimbolikus növénye, az advent és a karácsony kedvelt dísze.

 

Források:

Szöveg

Képek