2023-11-22 10:21

Novemberben Popper Péter pszichológus-íróra emlékezünk, születésének 90. évfordulója alkalmából.

A Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központjában a tanév minden hónapjában egy tudós, művész vagy esemény évfordulójához kapcsolódó összeállítással készülünk és a témához kötődő könyveket helyezünk el a kézikönyvtár olvasódíványán. Így szeretnénk Olvasóink figyelmét felhívni a tudomány, az irodalom és más művészeti ágak jeles képviselőire és műveikre, könyvtárunk gazdag kínálatának megismertetésével.

Novemberben Popper Péter pszichológus-íróra emlékezünk, születésének 90. évfordulója alkalmából.

 

 

Popper Péter (Budapest, 1933. november 19. – Budapest, 2010. április 16.) pszichológus, klinikai gyermek-szakpszichológus, pszichoterapeuta, egyetemi tanár.

Évtizedekig hazánk egyik legnépszerűbb pszichológusa volt. Könyveivel, előadásaival, tanácsaival újságokban, rádióadásokban, televízióban segített az embereknek a mindennapok lelki gondjainak megoldásában, eligazodni a gyermeknevelésben.

Kutatási területei a pszichoterápia, társadalmi beilleszkedési zavarok, valláspszichológia voltak.

Felsőfokú tanulmányait Budapesten folytatta az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és Moszkvában, a Lenin Intézetben. Filozófia-logika-pszichológia szakos középiskolai tanári oklevelével a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola tanulmányi osztályán tudott elhelyezkedni, ügyintézői állásban, majd a Fiatalkorúak Átmeneti Nevelőintézetének pszichológusa lett. 1960-ban felvették az ELTE Jogi Karának Büntetőjogi Tanszékére aspiránsnak, majd 1963-tól a SOTE I. sz. Gyermekklinikáján tudományos munkatárs, később tudományos főmunkatárs (1967–1980) beosztásba került.

1969-ben a pszichológia tudományok kandidátusává nyilvánították. 1980-ban kinevezték docensnek, 1984-ben egyetemi tanárnak. A SOTE orvospszichológiai oktatási csoportjának vezetésével bízták meg, ezt a feladatot 1980-tól 1992-ig látta el.

1992–1994 között az izraeli Bar Ilan Egyetem vendégprofesszora volt. Hazaérkezve, 1994–1996 között Horn Gyula miniszterelnök személyes tanácsadója lett.

1997-től budapesti egyetemeken, főiskolákon (ELTE, MÚOSZ Újságíró Iskola, Színház és Filmművészeti Főiskola, Rabbiképző), illetve a Szegedi Tudományegyetemen is tartott előadásokat, s konzultánsa volt a Láthatatlan Kollégiumnak.

Több tudományos tisztséget töltött be: szerkesztette a Magyar Pszichológiai Szemle című szakfolyóiratot (1974–1990), számos magyar és nemzetközi pszichológiai társaság tagja volt.

Szabadidejében mindig szívesen foglalkozott szépirodalommal, maga is írt színdarabokat, amelyek közül hármat be is mutattak a nyolcvanas években.

Életének utolsó harmadában több vallással foglalkozott és ismerkedett meg behatóan (különösen a buddhizmus általános élőlény szeretete hatott rá erősen), s ezek elemeiből saját, egyéni, magánhasználatú vallást gyúrt össze, zsidó hitét azonban sohasem tagadta meg.

Hosszú betegség után, 2010. április 16-án hunyt el Budapesten.

Forrás: 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Popper_P%C3%A9ter_(pszichol%C3%B3gus)
 

Képek: