2023-10-19 08:56

Tekintsék meg a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központ 2023. októberi könyvajánlóit.

Inspiráló TED-előadások: kreativitás

Tom May

Hogyan tegyünk szert aha-élményekre? Miként birkózzunk meg az alkotói válsággal? Miért beszélgessünk sokat gyerekekkel? Könnyű elvesznünk a TED-előadások sűrűjében.
Ez az összeállítás a 100 legjobb kreativitásról szóló TED-beszédből szemezget. Szellemes grafikáival és frappáns idézeteivel nem csupán új utak felfedezésére és önmagunk fejlesztésére sarkall, de félelmeink leküzdésére is bátorít, hogy maximálisan kihasználhassuk a bennünk rejlő határtalan kreatív lehetőségeket.
A kivételes gyűjteményből most olyan mesterektől tanulhatunk, mint a neves szervezetpszichológus, Adam Grant, a közgazdász-újságíró, Tim Harford, valamint a művészvilág kiválóságai: Sting, Marina Abramović vagy Elizabeth Gilbert.


Planetáris környezetünk veszélyeztetése és megmentése

Faragó Tibor

„A közös planetáris otthonunkra ható, az emberi tevékenységekből eredő környezetkárosító folyamatok az elmúlt egy évszázadnyi időszakban globális szintűvé váltak. A természeti környezetünkre gyakorolt kiterjedt hatásaink sorában a toxikus nehézfémek, a vegyianyagok és hulladékok, az ózonkárosító anyagok és az üvegházhatású gázok kibocsátásának következményei súlyosan érintik a jelenlegi és a jövő nemzedékek életét, életminőségét is. A kötet szerzője bemutatja e problémák felismerésének történetét, a nemzetközi tudományos és politikai együttműködés fejlődését, a különböző programokat és megállapodásokat, levonja a jövőre nézve is legfontosabbnak tartott tanulságokat.
Környezetünk veszélyeztetése az ipari forradalom kezdete óta jelentősen növekedett, de ahogyan ebből a kötetből is kitűnik, tudományos ismereteink bővülése és a nemzetközi együttműködés kibontakozása mentén lehetséges e veszélyes folyamat megállítása. Faragó Tibor évtizedek óta foglalkozik ezzel a témakörrel, számos nemzetközi együttműködésben is részt vett, így nemcsak a planetáris környezeti állapot alakulásának természeti törvényeit, hanem az arra ható emberi tevékenységek és szabályozásuk összetett folyamatait is részleteiben ismeri. A szerző már globális szinten kritikussá vált környezeti ügyekről szóló tartalmas és olvasmányos kötetét e témákkal ismerkedők és azokban már jártasabb olvasók mellett mindazoknak is ajánlhatom, akik jelenkorunk legfontosabb környezeti problémáinak értékelése és megoldási lehetőségei iránt érdeklődnek.”


Zöldségtermesztés: Házikertben szakszerűen, könnyedén

Helene Dove

Ebben a szép és hasznos kézikönyvben a Kew Garden vezető konyhakertésze osztja meg velünk szakmai tapasztalatait: több mint hatvan konyhakerti növény termesztéséhez ad pontos útmutatót, nélkülözhetetlen tanácsokat. Arra ösztönzi a kezdő és tapasztalt kertészeket egyaránt, hogy az ízletes és tápláló zöldségek széles választékát termesszék, akár egy kicsi kertben is. A magvetéstől a betakarításig tizenkét kreatív ötlet segít abban, hogy egész évben saját friss zöldségeink tegyék változatossá, egészségessé az étkezésünket.


Könyvek hasonló témában

  • A kreativitás iskolája : hogyan juthatsz kiváló ötletekhez, és miként valósíthatod meg őket? / Tina Seelig. – Budapest : Bioenergetic Kiadó Kft., 2021. - 221 p.
  • Az alkotás rutinja : a kreatív hatásgyakorlás titkai / Seth Godin. – Budapest : HVG Kiadó Zrt., 2021. - 287 p.
  • Közös környezetünk és a globalizáció / Faragó Tibor. – Budapest : Akadémiai Kiadó, 2022. – 214 p.
  • Helyi környezetpolitika : a helyi környezetpolitika című tantárgy egyetemi tankönyve / Bukovics István, Marjainé Szerényi Zsuzsanna. – Budapest : Dialóg Campus Kiadó, 2018. – 151 p.
  • Veteményeskert : zöldség- és gyümölcstermesztés kiskertben, teraszon / [főszerk. Perényi József] ; [szerk. Dobos Éva]. – Budapest : Ezermester 2000 Kft., 2021. – 128 p.
  • A szenzációs téli magaságyás : betakarítás novembertől márciusig / Doris Kampas. – Budapest : Kossuth Kiadó, 2022. – 120 p.

A könyv kikölcsönözhető a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központból.