2023-09-14 09:37

Tekintsék meg a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központ 2023. szeptemberi könyvajánlóit.

Fejleszd a memóriád! – Több mint 200 vizuális feladat és technika

Pascale Michelon

Veled is előfordult már, hogy nem emlékeztél, hova tetted a kulcsod? Átélted már azt a kellemetlen szituációt, hogy még egyszer bemutatkoztál valakinek, akivel elvileg már ismeritek egymást? Megesett már veled, hogy elfelejtettél születésnapot, névnapot vagy valamilyen fontos évfordulót? Mind megéltünk ilyen és ehhez hasonló, kínos helyzeteket, holott nem is olyan bonyolult elkerülni őket. Az agyunk képlékeny, tehát gyakorlás hatására képes változni.
Eddig talán nem is gondoltuk volna, hogy a memóriánk képekkel fejleszthető a leghatékonyabban. Ez a vizualitásra építő könyv pedig bemutatja, hogyan javíthatjuk az emlékek rögzítésének és felidézésének képességét, hogy könnyebben birkózhassunk meg a mindennapi élet kihívásaival.
Egyszerű, mégis zseniális feladatok, amelyekkel fejleszthetjük a memóriánk különböző területeit – köztük a rövid és hosszú távú emlékezetünket –, csökkenthetjük a feledékenységet, és javíthatjuk az általános mentális állapotunkat. 
Legyünk akár vizsgára készülő egyetemisták, az új kollégáink nevét memorizáló pályakezdők vagy a gyermekeink mindennapjait szervező szülők, mind hasznos praktikákat tanulhatunk a Fejleszd a memóriád! című kötetből. Minél többet foglalkozunk az emlékezőképességünk fejlesztésével, annál inkább esélyünk lesz felvenni a versenyt az idő múlásával, és elkerülni – vagy legalábbis késleltetni – a korosodással megjelenő feledékenységet.


Jövőbiztos: kilenc szabály az ember számára az automatizálás korában

Kevin Roose

A New York Times technológiai szakírója, Kevin Roose legújabb kötetében reményteljes képet rajzol arról, hogyan lehet emberi méltósággal és etikus hozzáállással sikert elérni a jelenkor gépek és információs technológiák által dominált világában. A szerző a kötetben megosztja kutatásait arról, hogy melyek voltak azoknak az embereknek és szervezeteknek a jellemzői, akik hosszú távon sikeresen alkalmazkodtak a technológiai változásokhoz. Ezt követően pedig előremutató javaslatokat ad ahhoz, hogyan védhetjük meg jövőnket a mindent felforgató, diszruptív technológiákkal szemben.


Terra insecta: miért csodálatosak és nélkülözhetetlenek a rovarok?

Anne Sverdrup-Thygeson

Mit tud egy átlagember a rovarokról? Azt talán igen, hogy minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár. Azt is biztosan, hogy vannak közöttük utálatos vérszívók és méhek nélkül nincsen méz. Az már azonban nem annyira közismert, hogy a méhek képesek megkülönböztetni emberi arcokat, látnak színeket, és eltáncolják egymásnak, hol található a táplálék. A hangyák szintén megtanítják társaiknak az élelemhez vezető utat; a selymes döglégy lárvája megtisztítja a sebeket; törpeszúnyog nélkül pedig nem lenne kakaó, így csokoládé sem.
Anne Sverdrup-Thygeson rovarkutató szórakoztató stílusban megírt könyvében magával ragadó lelkesedéssel sorolja az elképesztő tényeket és történeteket a rovarok világából. Ha volt is valaha bármi ellenérzésünk a rovarokkal szemben, ez a könyv örökre megváltoztatja a hozzáállásunkat.


Könyvek hasonló témában

  • Darwin és az ízeltlábúak lenyűgöző világa / szerk. Koronczai-Fekete Viktória. - Budapest : Kossuth Kiadó, 2019. - 206 p.
  • Lepkék, bogarak és más ízeltlábúak / Kóbor Péter. - Kisújszállás : Pannon-Literatúra, 2022. - 64 p.
  • Lecserél-e minket a mesterséges intelligencia : bevezetés a XXI. századhoz / Shelly Fan. - Budapest : Scolar Kiadó, 2020. - 143 p.
  • Technológia jog, robotjog, cyberjog / szerk. Klein Tamás, Tóth András.- Budapest : Wolters Kluwer Hungary, 2018. - 331 p.
  • Fejleszd az agyad! : több mint 300 technika, rejtvény és feladat / Joel Levy. - Budapest : HVG Kiadó Zrt., 2019. - 192 p.
  • Agytorna : harmonizáld agyféltekéidet, teszteld és élesítsd elmédet! / Philip Carter, Ken Russell. - Budapest : Bioenergetic Kiadó, 2020. - 160 p.

A könyvek kikölcsönözhetők a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központból.