2023-09-11 14:21

Karakteres fűszer és sokoldalú gyógynövény

A Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központjában minden hónapban bemutatunk egy gyógynövényt. Ismertetjük a növény tulajdonságait, élettani hatásait, felhasználási lehetőségeit.

Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

A növény

A rozmaring az árvacsalánfélék családjába és az ajakosvirágúak rendjébe tartozó örökzöld cserje, fás és elágazó tővel. Levelei keskenyek, hosszúkásak, színük sötétzöld, fonákjuk ezüstösfehér. Szinte egész évben nyílnak kisméretű liláskék virágai, melyek fürtökbe gyűlnek a levélhónaljban és jellegzetességük az ajakra emlékeztető forma.

Latin neve (rosmarinus) szó szerinti fordításban „tengeri harmatot” jelent, ami valószínűleg a növény származási helyére, a mediterrán partvidékre utal.
A rozmaring Dél-Európában, Nyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában őshonos. Mivel a rozmaring nagyon szereti a napfényt és a meleget, vadon csak ezeken a területeken fordul elő. Hazánkban vadon nem, de védett, meleg helyeken át tudja vészelni a hidegeket, mely a termesztés szempontjából nem elhanyagolható tulajdonság.

Termesztése

Termeszthető kertben és virágcserépben egyaránt. A rozmaring dugványról, vagy magvakkal szaporítható. Ha magvakat akarunk elvetni, előbb áztassuk vízbe őket néhány órára. Legjobb, ha előbb bent ültetjük el a magokat 6-8 héttel a fagy beállta előtt, hogy felgyorsítsuk a csírázási folyamatot.

Szórjuk szét könnyedén a magvakat egy jó vízelvezetésű virágtartóba, kedvező közegbe, öntözzük meg őket és tartsuk száraz, hűvös helyen. Miután kihajtanak, tegyük őket napos helyre, de ne azonnal, szoktassuk a növényeket fokozatosan a teljes vagy részleges napfényhez. Ha dugvánnyal szaporítjuk a növényt, akkor vegyünk egy egyéves, egészséges szárat, mártsuk gyökereztető hormonba, majd ültessük cserépbe. Amikor a gyökérzet kifejlődik, átültethetjük a végleges helyére.

A növény leveleit folyamatosan szedhetjük, amíg a rozmaring növekszik. A rozmaring könnyen szárítható és fagyasztható.

Felhasználása

A rozmaringot fűszer-, illat-, és gyógynövényként is gyakran használják. A növény levele, virága és illóolaja más-más tulajdonságokkal rendelkezik. 

Fűszer

A mediterrán konyhában a rozmaring nagyon kedvelt fűszer. Intenzíven gyantás, kesernyés ízű levelei frissen és szárítva is jól használhatók. A rozmaringlevél magas hő és hosszas főzés hatására sem fő szét, így tökéletesen alkalmas grillezett ételek és raguk ízesítésére. Halakhoz, tenger gyümölcseihez, bárányhoz és vadhúshoz is remekül illik.

Gyógynövény

Fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, görcsoldó, emésztést segítő, gyomorerősítő és roboráló hatása is van.

A belőle készült tea, vérkeringést serkentő hatása miatt, növeli az agyi erek vérellátását, élénkíti a memóriát.

Migrén kezelésére vagy annak megelőzésére is alkalmazzuk teáját, illetve illóolajának belélegzése is hatásos kezdődő fejfájás esetén.

Külsőleg reuma, ízületi gyulladás esetén használjuk teáját lemosószernek, valamint illóolaját és a belőle készült kenőcsöt bedörzsölésre.

A leveléből vagy olajából készült fürdő fájdalomcsillapító, izomlazító hatású.

Nátha ellen is hatékony, segít légzőszervi- és megfázásos megbetegedések esetén, amit köptető és enyhén gyulladáscsökkentő hatásának köszönhet.

Kozmetikai alapanyag

A kozmetikai ipar is felfigyelt a rozmaring páratlan tulajdonságaira. A rozmaring illóolaja, kivonata megtalálható kölnivizekben, szappanokban, krémekben, parfümökben, dezodorokban, hajszeszekben és samponokban is.

 

Források

Szöveg:

Gyógynövények kincsestára : azonosításuk, valamint gyógyászati, étkezési és kozmetikai felhasználásuk / [ford. Kocsis Márta] . – Pécs : Alexandra Könyvesház, 2014.

https://nepgyogyaszat.com/nepgyogyaszat-gyogyirei/rozmaring/

https://www.edenkert.hu/konyhakert/fuszernovenyek/rozmaring-rosmarinus-officinalis-fuszernoveny/4308/

https://www.gyorgytea.hu/gyogynovenyek/rozmaring-rosmarinus-officinalis/

https://www.kotanyi.com/hu/felfedezes/fuszerek/rozmaring/

Képek:

https://kotanyi-hu.imgix.net/wp-content/uploads/2019/05/rosmarin-pflanze-2.jpg?auto=format%2Ccompress&w=1440

https://image-api.hazipatika.com/hazipatika/images/import/F9/D4/MDQScgjxxUb7bXnSAyK4dyST7wsnWtqwDYpMjMIT.jpg?w=820&fit=contain&fm=webp&s=31aeb223c55ae17bd784e5b46c298451

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rozmaring#/media/F%C3%A1jl:Rosemary_bush.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/Rosmarinus_officinalis133095382.jpg