2023-08-15 14:06

Augusztusban Pollack Mihályra, a magyar klasszicista építészet kiemelkedő mesterére emlékezünk, születésének 250. évfordulója alkalmából.

A Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központjában a tanév minden hónapjában egy tudós, művész vagy esemény évfordulójához kapcsolódó összeállítással készülünk és a témához kötődő könyveket helyezünk el a kézikönyvtár olvasódíványán. Így szeretnénk Olvasóink figyelmét felhívni a tudomány, az irodalom és más művészeti ágak jeles képviselőire és műveikre, könyvtárunk gazdag kínálatának megismertetésével.

 

Augusztusban Pollack Mihályra, a magyar klasszicista építészet kiemelkedő mesterére emlékezünk, születésének 250. évfordulója alkalmából.

 

 

Pollack Mihály 1773. augusztus 30-án született Bécsben. Apja építőmester volt, féltestvére pedig neves építész Milánóban. Tanulóévei alatt rövid ideig a bécsi akadémiát látogatta, majd megfordult Milánóban is, ahol a virágzó lombard klasszicizmust tanulmányozta.

1799-ben már Pesten élt és 1802-ben polgárjogot nyert. Első pesti munkája (mai nevén) a Deák téri evangélikus templom építésének befejezése volt, amely olyan sikeres lett, hogy a magát szigorú szabályokkal védő építészcéh hamarosan befogadta.

A továbbiakban a besztercebányai evangélikus templom tervezése és a pécsi székesegyház átépítése fémjelezte tevékenységét.

Korai pesti munkái közül kiemelkedik a Pesti Német Színház és a régi Vigadó épülete, amelyek ma már nem láthatók, mert mindkét épület elpusztult.

A 19. század első évtizedének végére Pollack Pest köztiszteletben álló polgára és a város vezető építőmestere lett. Megbízói között tehetős polgárok és neves arisztokraták, valamint egyházi és világi testületek is szerepeltek. Valószínűleg Johann Amannal közösen tervezte a budai Sándor-palotát. Munkájának elismeréseként beválasztották a József nádor által 1808-ban létrehozott Szépítő Bizottmányba, melynek hamarosan egyik meghatározó alakjává vált. Nagy szerepet játszott a pesti építkezések irányításában, közvetlen befolyást gyakorolt a Városliget megteremtésére és a városi rendezési tervek elkészítésére.

Az 1830-as, 1840-es években számos újabb középületet tervezett, ekkor épült többek között a szekszárdi megyeháza és a Ludoviceum. 1837 és 1846 között épült a Nemzeti Múzeum palotája, amelyet joggal tekintenek Pollack fő művének. Az épület jelentőségét növeli, hogy rendeltetésén túlmenően a nemzeti öntudat és történelem megtestesítőjévé vált. Alaprajzi elrendezése, homlokzati kiképzése és belső téralakítása alapján Európa egyik legsikerültebb múzeumépülete, egyben az európai klasszicizmus kiemelkedő alkotása.

A Nemzeti Múzeum építkezésének befejezése után visszavonult és élete utolsó éveit maga tervezte nyaralójában, Tahiban töltötte. Tahitótfaluban lévő síremléke tanítványa, Ybl Miklós munkája.

Pollack Mihályt a közvélemény elsősorban a Nemzeti Múzeum építészeként tartja számon, pedig életműve rendkívül gazdag. Ismert terveinek száma meghaladja a kétszázat. Sajnos épületeinek nagy része elpusztult, csupán töredéke maradt fenn többé-kevésbé eredeti formájában.

Források:

Britannica Hungarica világenciklopédia / [főszerk. ... Halász György]. - Budapest : M. Világ, [1994-2009].
http://fmmk.hu/mernokokfejerben/imapbuilder/PollackM.pdf
https://hu.wikipedia.org/wiki/Pollack_Mih%C3%A1ly

Képek:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/60/Mih%C3%A1ly_Pollack_%28portrait%29.jpg/800px-Mih%C3%A1ly_Pollack_%28portrait%29.jpg
https://pestbuda.hu/attachment/0169/168343_0107612_szm_kiv_masolat.jpg
https://mnm.hu/assets/img/muzeum_felulrol.png
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/69/Budapest_Deak_teri_ev_templom_P2220405-lev-1000.jpg/800px-Budapest_Deak_teri_ev_templom_P2220405-lev-1000.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/eb/Budapest_Sandor_Palais.jpg/1024px-Budapest_Sandor_Palais.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c2/Hung_Nat_Hist_Mus_oreg_Ludovika1.jpg
https://www.irodalmiradio.hu/femis/muveszetek/4muveszek/p_menu/pollack/05vigado2.jpg