2023-08-14 13:43

Tekintsék meg a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központ 2023. augusztusi könyvajánlóit.

Ponyvamesék

Vavyan Fable

 

Ha éppen nincsen lehetőségünk belemerülni egy-egy terjedelmes regénybe, akkor egy novelláskötet mindig remek választás, hiszen tetszés szerint válogathatunk rövid, velős történetek közül: a Ponyvamesék 17 ilyet kínál.
A FABULÁK alcímű írások döbrögik, kiskirályok, diktátorok, valamint hű segglakájaik életébe, bukásába engedneknek betekintést. Bemutatják a velük szembeszállókat síron innen és túlról.
A SÖTÉT OLDAL írásaiban megismerhetjük Álomlány és Álomsrác végzetes történetét, a Művész rátarti Özvegyét, egy ifjú atya hányattatásait a kevéssé szobatiszta sarjával, egy boldogult anya porainak sorsát az urnában... A szellemek is megjelennek, hogy csak párat említsünk ezek közül a történetek közül.
A Cyd naplója alcímű OROSZ BALETT című kisregényben Fable egyik legizgalmasabb, legegyedibb karaktere sajátos családi problémák megoldásán gürcöl különleges barátai, ismerősei segítségével, és a tőle megszokott vérbálozás sem marad el.


 

Van új a nap alatt – A napenergia térhódítása

Váradi F. Péter

 

Dr. Váradi F. Péter könyvéből a napelemek fejlődésének, gyártásának és iparának történetét ismerhetjük meg. A napelemes rendszerek közel hat évtizeden keresztül szervesen beépültek a műholdak és űrszondák működésébe, de az utóbbi évtizedekben egyre elterjedtebbé vált a földi alkalmazásuk: a jelenleg működő fotovoltaikus rendszerek Magyarország teljes villamosenergia-szükségletének több mint ötszörösét termelik.
A szerző könyve 2014-ben jelent meg angol nyelven Sun Above the Horizon Meteoric Rise of the Solar Industry címen. A magyar átdolgozott kiadás a PV rendszerekkel kapcsolatos legújabb fejlesztésekről és a napenergia-felhasználás magyarországi történetéről is beszámol, az erről szóló fejezetet Pálfy Miklós írt.


 

Új pénz egy új világnak

Bernard Lietaer, Stephen Belgin

 

A könyv bemutatja a kiegészítő valutákat, más néven közösségi pénznemeket. Feladatuk, hogy a nemzeti valutától eltérő fizetőeszköz legyen a gazdaságban, ami megvéd minket a következő válságtól vagy a magas hitelkamatoktól.
Számos történelmi példán keresztül szemlélteti, hogy a közösségi pénzeket nagy sikerrel használták Egyiptomban és a középkorban. Jelenleg sok más valuta létezik Svájcban, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Németországban és Japánban, amelyekben több tucat különböző rendszer működik.
A legtöbb esetben a közösségi pénzek behozásához nincs szükség új adókra vagy milliárdos állami kiadásokra. Az ilyen alapok segítenek csökkenteni a munkanélküliséget, az egészségügyi és oktatási költségeket, és közelebb hozzák egymáshoz az alapokat használó embereket.
„Véget vethetünk a környezetünket fenyegető veszélyeknek és sokat tehetünk a környezetünk helyreállításáért. Segíthetünk abban, hogy mindenkinek legyen értelmes munkája, és teremthetünk olyan lehetőségeket, amelyek kitágítják és megtöltik élettel a körülöttünk lévő világot. Hatékony módszereket találhatnánk a komolyabb városi és vidéki problémák kezelésére, illetve kielégíthetnénk a fejlődő és fejlett országok sokféle, és gyakran eltérő igényeit. Létre tudnánk hozni egy jobb világot, ahol az élet és minden élőlény kivirul. Ez nem idealista álom, hanem inkább konkrét cél, amely még a mi életünkben elérhető.”
 


A könyvek kikölcsönözhetők a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központból.