2023-05-31 10:24

Májusban Krúdy Gyula íróra, a XX. század eleji magyar irodalom egyik legnagyobb és legeredetibb alakjára emlékezünk halálának 90. évfordulója alkalmából.

A Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központjában a tanév minden hónapjában egy tudós, művész vagy esemény évfordulójához kapcsolódó összeállítással készülünk és a témához kötődő könyveket helyezünk el a kézikönyvtár olvasódíványán. Így szeretnénk Olvasóink figyelmét felhívni a tudomány, az irodalom és más művészeti ágak jeles képviselőire és műveikre, könyvtárunk gazdag kínálatának megismertetésével.

Májusban Krúdy Gyula íróra, a XX. század eleji magyar irodalom egyik legnagyobb és legeredetibb alakjára emlékezünk halálának 90. évfordulója alkalmából.

 

Krúdy Gyula 1878. október 21-én született Nyíregyházán. Apja felvidéki származású ügyvéd, anyja szobalány volt. Iskoláit szülővárosában, majd Szatmárnémetiben és a szepességi Podolinban végezte. 

Már 14 éves korától publikált. 1895-től lett újságíró Debrecenben, Nagyváradon, majd egy év múlva Budapestre költözött. Tárcákat, elbeszéléseket, regényeket írt. Bohém életvitele legendás volt a századforduló Budapestjén. Távol maradt minden írói csoportosulástól.

Tizenkilenc éves korában, 1897-ben jelent meg első novelláskötete Üres a fészek címmel, ezután pedig minden évben kiadták több kötetét. Pályája kezdetén romantikusként indult, később a polgáriasodó városi irodalom, elsősorban Cholnoky Viktor és Bródy Sándor hatott rá.

Ő azonban nem a társadalomkritika, hanem inkább a finom hangulatábrázolás mestere volt. Lírai stílusban örökítette meg a hanyatló dzsentrivilág életvitelét.

1910 körül fordult a középkori történetek, majd a századfordulós pesti élet témaköre felé. Ebben az időszakban keletkezett írásai erősen impresszionista jegyeket mutatnak; ekkor kristályosodott ki saját stílusa. Hősei nemritkán saját alteregói, inkább a régi szép időkben élnek, mint a jelenben. Részben önéletrajzi motívumokból formálta meg egyik legjellegzetesebb figurája, Szindbád alakját is. (Szindbád ifjúsága, Szindbád utazásai)
Egyik legsikeresebb regénye az 1914-ben megjelent A vörös postakocsi volt, amely elismerést és anyagi sikert is hozott számára. Ebben kezdte meg a pesti bohémvilág hiteles ábrázolását. Ennek folytatásaként jelent meg 1917-ben az Őszi utazások a vörös postakocsin

1914-ben a Petőfi Társaság tagja lett. A Tanácsköztársaság idején részt vett a Néplap szerkesztésében, emiatt a bukás után nehézségei voltak. Anyagi gondjai enyhítésére megjelentette az azóta is népszerű Álmoskönyvet.

Az 1920-as évektől Krúdy stílusa a realizmushoz közeledett. Igen termékeny író volt, több mint 60 regénye és több ezer elbeszélése jelent meg, valamint számtalan újságcikket is írt. 1930-ban Baumgarten-díjat kapott.

Élete utolsó éveiben betegeskedve, elszegényedve élt. 55 évesen, 1933. május 12-én hunyt el Budapesten.

Források:

  • Britannica Hungarica világenciklopédia / [főszerk. ... Halász György]. - Budapest : M. Világ, [1994-2009].
  • Magyar nagylexikon / [... Élesztős László főszerk.] ; [szerk. Barabás Éva et al.] ; [kész. az Akadémiai Kiadó Magyar Nagylexikon Szerkesztőségében]. - Budapest : Akad. K., 1993-2004.

Képek: