2023-05-05 13:27

Tekintsék meg a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központ 2023. áprilisi könyvajánlóit.

Jogi alapismeretek technológiaalapú vállalkozásoknak

Molnár István

A kötet arra vállalkozik, hogy a technológiaalapú termelés jellegzetességeit figyelembe véve tárja fel az értékteremtő folyamatok jogi aspektusait. A könyv megírását indokolta annak a felismerése, hogy a mérnöki és a jogi szakma művelői az egész termelési folyamatot eltérő szemléletben ugyan, de kölcsönösen egymásra utalva kísérik végig. A kötet célja, hogy a termelési és vállalkozásmenedzselési feladatokat ellátó szakemberek részére mindennapi használatra alkalmas módon, az értékteremtő folyamat természetét figyelembe véve adja át a jog alapvető ismereteit. A könyv megírásának további indoka, hogy a vállalkozások napi feladatellátásuk során egyre több, jogban való jártasságot igénylő kihívással szembesülnek. Személyes tapasztalatunk, hogy egy társaság jogi feladatait nem képes megfelelő színvonalon ellátni egyetlen vállalati jogtanácsos vagy ügyvéd, ha a szakmai feladatokat ellátó munkavállalók nincsenek tisztában a jog alapvető szerkezetével és fogalmaival. […] … a vállalkozási gyakorlatban „jogi kisokosként” funkcionáló szakkönyv létrehozását céloztuk.  
A könyvet a termelésben részt vevő, szakmáját tekintve nem jogász szakembernek, egyetemi és főiskolai hallgatónak, illetve a jog alapvető ismeretei iránt érdeklődő olvasónak ajánljuk.


Marketing- és PR-tevékenység az egészségügyben

Katona Norbert, Szabó Rita

A közhiedelemmel ellentétben a marketing és a PR nem egyenlő a reklámmal és a hírnévvel; értelmezésük sokrétű, önálló tudományterületeket jelöl. A marketing abban segít egy szakembert, terméket vagy szolgáltatást, hogy annak megszületésétől kezdve végigkísérje életútját a fogyasztók elégedettsége érdekében, a PR eszközeinek alkalmazásával pedig megteremthető annak hitelessége, és növelhető a népszerűsége. Ez a könyv a legszükségesebb elméleti ismeretek mellett olyan praktikus, a mindennapi gyakorlatban alkalmazható szabályokat, módszereket és példákat mutat be, amelyek segítik az Olvasót az offline és az online marketing és kommunikációs lehetőségek kiaknázásában.


Végtelen paraziták

Tuomas Aivelo

Környezetünk változásai mindig is befolyásolták az ember és a paraziták együttélését. Az orvostudomány fejlődésének segítségével néhány kínzónktól már megszabadultunk, de újabb, nagy arányú változások elé nézünk.
A klímaváltozás során a korábban leginkább a trópusokon előforduló élősködők világszerte elterjedhetnek, és a dengue-lázhoz hasonló betegségek nemsokára Európát is fenyegethetik. Az erdőirtások miatt az emberek és az állatok egyre inkább közelebb kerülnek egymáshoz, és egyre több vírust adhatnak át egymásnak. Minél többször történik meg ez, annál valószínűbb, hogy valamelyik közülük ránk specializálódik. Ezeket a folyamatokat kizárólag a saját, emberi nézőpontunkból nem érthetjük meg a maguk mélységében. A Végtelen paraziták egy ismeretlen világot tár fel előttünk: a bélférgek, a vírusok és a baktériumok perspektívájából tekint az életünkre.



 

A könyvek kikölcsönözhetők a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központból.