2023-04-17 13:38

A tavasz színpompás hírnöke: a Kankalin, vagy másképpen Primula

A Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központjában minden hónapban bemutatunk egy gyógynövényt. Ismertetjük a növény tulajdonságait, élettani hatásait, felhasználási lehetőségeit.


Kankalin (Primula)
 


A kankalin a primulafélék családjába tartozó, évelő növény. Magyarországon őshonos, tavasszal virágzik, alacsony termetű dísznövényként ismerhetjük. Virágai sokféle színben pompáznak: sárga, piros, rózsaszín, lila, kék. A tavaszi kankalin apró sárga virágaival a tavasz egyik első hírnöke.

Félárnyékos, árnyékos helyre ültessük, hűvös és nedves környezetben érzi magát a legjobban. A napfényt is kedveli, de ha ablakba tesszük, kerüljön minél távolabb a fűtőtesttől. Tavasszal igényli a kicsit több napsütést, nyáron már csak az árnyékban szeret lenni. A szabadban ideális helye lehet a fák alatt, vagy a sziklakert díszeként. Ne hagyjuk, hogy az alsó levelei a nedves földdel érintkezzenek, mert rothadásnak indulnak. Az elnyílt virágokat és az elszáradt leveleket szedjük le a növényről, így újabb virágokat fog hozni. 

Kártevői általában a csigák, a meztelencsigák, a levéltetvek és a takácsatkák. 

Ismert és régóta használt gyógynövény, levele, virága és gyökere is felhasználható gyógyászati célokra. A tavaszi kankalin csillapítja a köhögést, fájdalomcsillapító vizelethajtó hatású, tisztítja a vért, reumatikus panaszok kezelésére is használható. Légcsőhurut, hörghurut esetén köptető hatása miatt alkalmazzák, száraz köhögésre nem alkalmazható. A népi gyógyászatban ajánlották még az alkalmazását ideges panaszok, migrén, szívgyengeség, köszvény, álmatlanság, szédülés esetén.

Kankalinfélék: tavaszi kankalin, gömbös kankalin, szártalan kankalin, kerti kankalin, japán kankalin, sugár kankalin, rózsakankalin, cifra kankalin, bársonyos kankalin, orchidea kankalin, téglavörös kankalin, szobai kankalin, lisztes kankalin, illatos kankalin.

A tavaszi kankalin népies elnevezései: égi kulcs, Péterke, Szent Péter kulcsa, kulcsvirág, mennyország kulcsa, égi kincs, Isten kulcsa, istenkesztyű, elsőke, sárga kikerics, lúdláb, sárga kökörcsin, kásavirág, szentgyörgyike, tavaszfű.


Források:

https://www.kertvarazsmagazin.hu/tavaszi-kert/3729-a-cserepes-primula-gondoz%C3%A1sa-kint-%C3%A9s-bent

https://www.kertpont.hu/tavaszi-kankalin-gondozasa-primula-veris/

https://viragbarat.hu/viragzo-szobanovenyek/primula-kankalin-gondozasa-szaporitasa/