2023-03-17 11:56

A Petőfi értelmezések a 21. században — változó minitárlatok a Neumann János Egyetemen című programsorozat 2023. március 22-én, szerdán 18:00 órakor Gyimesi Emese történész, irodalomtörténész előadásával folytatódik Szendrey Júliáról. Helyszín: NJE Könyvtár és Információs Központ

Az Országgyűlés a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította. A sorozathoz több eseménnyel csatlakozott egyetemünk is. A Petőfi értelmezések a 21. században — változó minitárlatok a Neumann János Egyetemen című programunk a nagyközönség számára is nyitott estéket jelent, melyeken az életmű egy-egy aspektusát mutatjuk be meghívott szakmai előadóink részvételével. Ezekhez az estekhez rövid, csak arra az alkalomra szóló minitárlatokat készítünk. A szokásos installációkon kívül tárlóba tesszük az életművel kapcsolatos ritkaságokat, érdekességeket – együttműködésben az Országos Széchényi Könyvtárral és a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Vármegyei Levéltárával.

2023. március 22-én a Könyvtár és Információs Központban kerül sor Gyimesi Emese előadására Szendrey Júliáról. Gyimesi Emese, történész, irodalomtörténész, Szendrey Júlia legautentikusabb ismerője. Kutatja Szendrey életrajzát és irodalmi pályafutását. Nevéhez fűződik többek között elbeszéléseinek és meséinek sajtó alá rendezése. A témában rendszeresen tart előadásokat, melyekből megismerhető mind a költő és fordító Szendrey, mind a „feleségek felesége” Júliája.

Szeretettel várunk mindenkit!