2023-03-12 08:00

Egy gyomnövény, ami gyógynövény: A tyúkhúr

A Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központjában minden hónapban bemutatunk egy gyógynövényt. Ismertetjük a növény tulajdonságait, élettani hatásait, felhasználási lehetőségeit.


A tyúkhúr (Stellaria media)
 


A tyúkhúr gyógyhatásai közismertek, az epe és a veseműködést segíti a szervezetben, teájának kőoldó hatása van. Hatóanyagai a vérben lévő koleszterinszintet csökkentik. Használatos légúti megbetegedések kezelésére, köhögésre, tüdőbajra és emésztési zavarokra is, antiszeptikus tulajdonsága miatt. Vízhajtó hatása van, emiatt a reuma kezelésére is alkalmazzák. Csökkenti a tejelválasztást, kiváló zsíroldó tulajdonsága miatt alkalmas az epeműködés javítására, a vérzsír bontására, ezért fogyasztó hatása is van.  

A tyúkhúrtea felhasználása történhet belsőleg és külsőleg is, mindkét módon nagyon jól fejti ki hatását a gyógyítandó területre.
A teafüvet öntsük le forrásban lévő vízzel és hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le. A tea elkészítéséhez egy csapott evőkanál kb. 3 gramm teafüvet és 2,5 dl vizet használjunk. 
Teáját lehetőleg ízesítés nélkül, éhgyomorra fogyasszuk, és ügyeljünk rá, hogy az ajánlott mennyiséget ne lépjük túl, mert ellenkező esetben hányást és hasmenést okozhat. Az epeműködés javítására és a testsúly csökkentésének érdekében étkezés előtt fogyasszunk naponta egy csészével.
Fiatal leveleit salátaként fogyaszthatjuk vagy levest is készíthetünk belőle. A nyers zsenge leveleket olívaolajjal, sóval, fokhagymával keverjük össze a turmixgépben, majd öntsük fel víz és tej keverékével, így könnyű levest kapunk belőle. Ízlés szerint keverhetünk még bele főtt burgonyát is. A-vitaminban, C-vitaminban, magnéziumban, foszforban és kvarcban gazdag növény.

Külsőleg a teájából készült borogatást használhatjuk a sérülékeny, száraz bőr ápolására. 
Szoptatás alatt, terhesség esetén, valamint kisgyermekek számára a használata nem javasolt. 

 

Források:
https://www.agrarszektor.hu/kiskert/20201106/tyukhur-gyogynoveny-es-gyomnoveny-egyben-tyukhur-csepp-tyukhur-tea-hol-kaphato-25814

https://terebess.hu/tiszaorveny/vadon/tyukhur.html 

https://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2017/03/27/egy-noveny-ami-tisztitja-a-vert-es-nehany-het-alatt-csokkenti-a-koleszterinszintet/

https://www.agrarszektor.hu/kiskert/20201106/tyukhur-gyogynoveny-es-gyomnoveny-egyben-tyukhur-csepp-tyukhur-tea-hol-kaphato-25814

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ty%C3%BAkh%C3%BAr#/media/F%C3%A1jl:Stellaria_media_NRM.jpg 

https://femina.hu/egeszseg/tyukhur-hatasa/ 

https://zoldujsag.hu/nem-gyom-isteni-salata-keszitheto-belole-52992