2023-03-08 14:21

A Petőfi értelmezések a 21. században — változó minitárlatok a Neumann János Egyetemen című programsorozat 2023. március 14-én, kedden 18:00 órakor Dr. Dede Franciska irodalomtörténész előadásával folytatódik a Nemzeti dalról. Helyszín: NJE Könyvtár és Információs Központ

Az Országgyűlés 2020-ban nyilvánította a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat nagyszabású programsorozattal készül az évfordulóra. 
2022. január 1 -én megyeszerte megkezdődtek azok a programok, melyekkel megyénk szülötte, Petőfi Sándor életműve és munkássága előtt tisztelgünk.

A sorozathoz — szervezőként, résztvevőként — több eseménnyel csatlakozott a Neumann János Egyetem is. Egyik programunk — mely 2022 októberétől 2023 márciusáig tart — a Petőfi értelmezések a 21. században — változó minitárlatok a Neumann János Egyetemen címet viseli.

Havi rendszerességgel várjuk az érdeklődőket a nagyközönség számára is nyitott estéinkre, melyeken az életmű egy-egy aspektusát mutatjuk be meghívott szakmai előadóink részvételével. Ezekhez az estekhez rövid, csak arra az alkalomra szóló minitárlatokat készítünk. A szokásos installációkon kívül tárlóba tesszük az életművel kapcsolatos ritkaságokat, érdekességeket – együttműködésben az országos Széchényi Könyvtárral és a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Vármegyei Levéltárával.

2023. március 14-én a Könyvtár és Információs Központban kerül sor Dr. Dede Franciska (Országos Széchényi Könyvtár Kutatási és Különgyűjteményi Titkárság, irodalomtörténész) előadására a Nemzeti dalról. A minitárlaton látható lesz a 12 pont először vidékre került nyomtatott példánya, valamint korabeli első Petőfi-kiadások.

Szeretettel várunk mindenkit!