2023-02-06 15:30

Néhány érdekes információ az Amerikai ámbrafáról.

A Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központjában minden hónapban bemutatunk egy gyógynövényt. Ismertetjük a növény tulajdonságait, élettani hatásait, felhasználási lehetőségeit.

 

Amerikai ámbrafa (Liquidambar styraciflua)



Az Egyesült Államok keleti részén és a mexikói felföldön őshonos, lombhullató fa. Élénk őszi színei és formás alakja miatt értékes, kedvelt díszfaként terjedt el. Levelei ősszel sárgára vagy lilásvörösre színeződnek, ilyenkor nagyon intenzív, színpompás lombkoronája van. Ujjasan összetett leveleivel hasonlít a juharfához, de az ámbrafa levelei váltakozva nőnek az ágon, a juhar levelei pedig egymással szemben helyezkednek el. A fa formája keskeny, akár 20-30 méter magasra is megnőhet. A napos vagy félárnyékos helyeket kedveli, ültetése savanyú talajon a legideálisabb. A magokat ősszel kell elvetni, a csírázás általában gyorsan lezajlik. A fiatal fák igénylik a zavartalan napsütést, a termékeny talajt és a bőséges öntözést. Aromás gyantája van, ami a fa törzsének megsebzése után jelenik meg, a törzs védelmét szolgálva. 

A felhasználása igen sokrétű, többek között gyógyászati célokra is alkalmazzák. Az ámbrafát és a gyantáját a faiparban és a kozmetikai termékek előállítása során is hasznosítják. Az ámbrafa mézgáját a mellkasi panaszok enyhítésére szolgáló termékek alapanyagaként is használják.

Érdekességek:
Az őslakos amerikaiak az ámbrafa gyantáját vérhas és isiász kezelésére, gyógyítására használták. 
A rágógumi alapanyagát a fa váladéka, az aromás gyanta, az ún. sztorax adja, amit az őslakosok és később a hódítók is rágóként használtak.
Az aztékok füstölőként, tömjénként használták, fűszeres illata, aromája miatt. Mézgáját dohánnyal keverték el, így kapták a kellemes, jellegzetes illatot.

Egyéb elnevezései: vörös mézga, szíjácsos mézga, édes mézga.