2023-01-12 12:47

Néhány érdekes információ a Ginkgo bilobáról, más néven páfrányfenyőről.

A Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központjában minden hónapban bemutatunk egy gyógynövényt. Ismertetjük a növény tulajdonságait, élettani hatásait, felhasználási lehetőségeit.

 

Ginkgo biloba

 

A ginkgo biloba, más néven páfrányfenyő, a világ legrégebbi időkből fennmaradt ősi növénye. Az évmilliók során a szépség, a bölcsesség és a hosszú élet szimbólumává vált.
A legkorábbi feljegyzések az első nagy kínai gyógynövény könyvben maradtak fenn róla. Az őskori kínaiak és japánok, de India ajurvédikus orvosai is összefüggésbe hozták alkalmazását a hosszú élettel, és számos betegséget gyógyítottak segítségével.
Európába csak az 1700-as években került és hamarosan a parkok kedvelt díszfájává vált. Napjainkban a megnövekedett gyógyszeripari igény miatt termesztik elsősorban.

A gyógyászatban a fa leveleiben található hatóanyagokat alkalmazzák, amely alapvetően értágító és keringést javító hatású. Növeli a sejtek oxigénellátását, javítja az agyi vérkeringést. Így élesíti a memóriát, növeli a szellemi frissességet és segíti a különböző agyi funkciókat. Hatékonyan alkalmazható visszértágulat, vérellátási zavar, szédülés, fülzúgás ellen.
Egészségmegőrző értékét annak köszönheti, hogy javítja a szervezet energia-háztartását, valamint lassítja az öregedési folyamatokat. Számos klinikai vizsgálatban bizonyították, hogy a ginkgo kivonat alkalmazása keringési, pszichés és intellektuális funkciók területén egyaránt meghatározó javulást eredményez. 

Míg levelét és magját gyakran használják a hagyományos kínai orvoslásban, a modern kutatás elsősorban a gingko biloba-kivonatra koncentrál, amelyet a leveleiből készítenek. A gingko biloba-kiegészítők számos egészségügyi állítással és felhasználással társulnak, amelyek többsége az agyi működésre és a vérkeringésre fókuszál.

A gingko biloba 12 pozitív tulajdonsága

1. Erős antioxidánsokat tartalmaz
2. Segíthet a gyulladások leküzdésében
3. Javíthatja a keringést és a szív egészségét
4. Csökkentheti a pszichiátriai rendellenességek és a demencia tüneteit
5. Javíthatja az agy működését és a jó közérzetet
6. Csökkentheti a szorongást
7. Kezelheti a depressziót
8. Támogathatja a látást és a szem egészségét
9. Kezelheti a fejfájást és a migrént
10.  Javíthatja az asztma és a COPD tüneteit
11.  Csökkentheti a PMS tüneteit
12.  Szexuális rendellenességeket orvosolhat

Ginkgo biloba tea alkalmazása

A ginkgo tea ideális vizsgaidőszakban kávé helyett. Jobban élénkít, mint a koffein, viszont nincs káros hatása. Megnöveli a koncentrációt és az agyi keringés fokozásával javítja a memóriát. A megfelelő hatás érdekében már néhány héttel a tanulási időszak előtt érdemes elkezdeni a ginkgo tea kúrát, és egészen a vizsgaidőszak végéig alkalmazni. 
Ráadásul a tea kiegészíthető más gyógyfüvekkel is (pl. galagonya, fehér fagyöngy, csalán levél), melyek a ginkgo bilobához hasonlóan jó értágító, vérnyomás szabályozó és szív karbantartó hatóanyagokat tartalmaznak. Így fokozható a páfrányfenyő keringésre gyakorolt jótékony hatása.

Számos kutatás igazolta már a páfrányfenyő jótékony hatásait. Arról azonban kevesebbet hallani, hogy mik a hátrányai a ginkgo készítmények tartós szedésének. Vérhígító hatású, vagyis rendszeres fogyasztása nehezíti a véralvadást. Éppen ezért csak kúraszerűen szabad szedni, vérhígító gyógyszerrel párhuzamosan pedig egyáltalán nem szedhető. 

Érdekesség a ginkgo bilobáról

A ginkgo biloba egy igazi túlélő. Amikor Hirosimában 1945. augusztus 6-án felrobbant az atombomba, a páfrányfenyő egyetlen túlélőként vészelte át a szörnyű pusztítást, és hozott új hajtásokat a következő tavaszon.
Charles Darwin élő kövületként, más szerzők pedig túlélőművészként emlegették a páfrányfenyőt, nem véletlenül.

Források:
https://www.biomenu.hu/ginkgo-biloba
https://www.gyogynovenysziget.hu/ginkgo-biloba