2022-12-12 11:02

Tekintsék meg a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központ 2022. októberi könyvajánlóit.

Hogyan lehet a hagyományos vállalatokat lean vállalatokká alakítani?

Imai Masaaki

Miként érhetünk el jelentősebb teljesítményt gyorsabban és alacsonyabb költségekkel? Miért elengedhetetlen a kaizen szemléletet holisztikusan, az egész szervezetre kiterjedően alkalmazni? 

A vállalatok nagy részénél elsősorban a pénzügyi teljesítményt tekintik a siker fokmérőjének. A száraz számadatokból azonban nem derül ki, mekkora a fejlődési potenciál a cégünk működésében. Ezt csak akkor tudjuk meg, ha közvetlenül a termelés helyén, a kaizen stratégiát alkalmazva megvizsgáljuk, egy-egy folyamaton hogyan „változtathatunk a jó irányba” – vagyis ha hagyományos vállalatból lean vállalattá válunk. 

A szervezeti kiválóság egyik vezető szaktekintélye, Imai Masaaki szerint az évtizedek óta ismert sikertörténetek dacára eddig megdöbbentően kevés szervezetnél sikerült az átállás. A kudarc egyik oka pedig általában az, hogy a menedzsment nem elkötelezett a lean szemlélet bevezetése iránt, és mindeddig hiányzott az általánosan elfogadott kritériumrendszer, amely alapján a működési teljesítmény is mérhető lett volna. 

Hiánypótló, esettanulmányokban bővelkedő könyvéből megismerhetjük az erre kidolgozott FSL™, vagyis az áramlás, szinkronizálás és kiegyenlítés értékelésének forradalmian új eszközét, és annak alkalmazási lehetőségeit. Ha a hosszú távú fejlődést szem előtt tartó, felelős vezetőként szervezeti kultúránk részévé tesszük a kaizen stratégiát, páratlan hatékonyságnövelésre számíthatunk, és biztosíthatjuk, hogy szervezetünk rugalmasan alkalmazkodjon a változó körülményekhez.

A könyv kikölcsönözhető a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központból.

 

A pénzügyi fogyasztóvédelem egyes alapkérdései

Veres Zoltán

A fogyasztóvédelem – bár ókori gyökerekkel rendelkezik – hazánkban az 1990-es években indult erőteljes fejlődésnek. A pénzügyi területen ez a szemléletmód később, gyakorlatilag a devizahitelezés által előidézett társadalmi helyzetben került az érdeklődés – és a jogalkotás – fókuszába. […] A kötet egyik fő célkitűzése, hogy a gyorsan változó, terebélyesedő szabályanyag áttekinthetőségéhez megkíséreljen támpontokat, rendszerezési szempontokat, dogmatikai fogódzókat nyújtani. Ennek érdekében, az elméleti megalapozás keretében, kitér a pénzügyi szektor rendszerére, a fogyasztó fogalmával kapcsolatos kérdésekre, majd vizsgálja a téma fontosabb kapcsolódási pontjait a főbb jogterületekkel. […]

A könyv kikölcsönözhető a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központból.

 

Levendula

Beh Mariann

Beh Mariann kertészmérnök 2014-ben alapította a Bazsalikomos kert névre hallgató családi kisvállalkozást. A kertjükben termesztett gyógy- és fűszernövények, ehető virágok felhasználásával teakeverékeket, fűszersókat készít és értékesít. 2018-ban megjelent A kert konyhája című könyve különleges képi világával és szakmai, mégis szórakoztató leírásaival e növények felhasználásának sokszínűségét mutatja be.

Legújabb könyvének főszereplője a levendula. E rendkívül izgalmas növényhez gyermekkori emlékek fűzik. Mariann a levendulát évek óta termeszti, és számtalan módon fel is használja, amit a könyv hasábjain az olvasókkal is örömmel megoszt. Emellett bemutatja a különböző levendulafajtákat, a levendula termesztését, aratását, feldolgozását, és a hazai levendulatermelőket. Mindezt 30 levendulás ínyencség receptje pecsételi meg.

A könyv kikölcsönözhető a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központból.