2022-12-08 14:40

Lipthay Endre történész, az Országos Széchényi Könyvtár kézirattárának munkatársa „A sokszínű Petőfi-hagyaték az Országos Széchényi Könyvtárban” címmel tartott előadást a Neumann János Egyetem GAMF Kar épületében.

A Petőfi200 emlékév programsorozat második eseményére 2022. november 16-án 18:00 órakor került sor a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar felújított Deák termében (Díszterem, 6000 Kecskemét, Izsáki út 10.), A sokszínű Petőfi-hagyaték az Országos Széchényi Könyvtárban címmel. Lipthay Endre, történész, az Országos Széchényi Könyvtár kézirattárának munkatársa tartotta a színes, érdekes ismeretterjesztő előadást.

Az egyetem Könyvtár és Információs Központjának igazgatója köszöntötte a résztvevőket, és néhány gondolattal felvezette az előadást, mely aztán számos izgalmas fordulatot, mozzanatot elevenített fel a költő életútjának, alkotói pályájának fejezeteiből. Megismerhettük néhány szokását, a barátjával, Arany Jánossal való levelezést jellemző évődő, egymás tehetségét méltató, szeretetteljes hangnemet, melyekből kirajzolódik Petőfi, a munkájára igényes, így a nyomtatás előtt műveit gondosan korrektúrázó alkotó, a derűs, elmés barát, vagy épp a mindössze egynapos újszülött gyermeke portréját megrajzoló büszke apa képe. A felidézett történetek, anekdoták, emlékek nyomán megelevenedett előttünk a sokoldalú, öntudatos, modern művész alakja, aki egyszerre tölti be történelmi jelentőségű szerepét, bátran vállalva forradalmi nézeteit, és fogalmaz meg korokon átívelő, örökérvényű gondolatokat, igazságokat.

Az előadás témájának középpontjában azonban a Petőfi-hagyaték történetisége állt. Lipthay Endre részletesen bemutatta, hogyan kerültek az egyes kéziratok és a költő könyvtára – felbecsülhetetlen értékű emlékként – a Széchényi Könyvtár által gondozott hagyatékba, hogyan bukkannak fel még ma is, időről-időre, eredeti – vagy annak vélt – levelek, kéziratok. Mi volt a szerepe az első hagyatékrész adományozásában a költő öccsének, Istvánnak; hogyan gondozta Petőfi halála után a család – Szendrey Júlia – a levelezést; milyen részekből áll a Petőfi-fond. 

Az előadást kísérő kamaratárlaton az Egyetem birtokában lévő Petőfi-kiadások, a 19. század végéről származó Petőfivel (is) foglalkozó könyvek, a 20. századi recepció dokumentumai és a költő életének különböző állomásait bemutató rajzok, festmények reprodukciói kerültek kiállításra.