2024-10-01 09:56

NJE KIK: 2024. október 01., szerda, 18 óra

Mephisto

1981
színes magyar-német játékfilm
4k restaurált, felújított, 154 perc

Rendezte: Szabó István
Forgatókönyv: Dobai Péter, Szabó István
Operatőr: Koltai Lajos
Producer: Marx József
Gyártó: Objektív Filmstúdió, Manfred Durniok Production
Szereplők: Klaus Maria Brandauer, Bánsági Ildikó, Krystyna Janda, Rolf Hoppe, Cserhalmi György, Andorai Péter, Karin Boyd

Szabó István eposza a hatalommal megalkuvó színészről, amely a magyar filmek közül elsőként nyerte meg a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat.

Hendrik Höfgen (Klaus Maria Brandauer) feltörekvő színész Hamburgban. Nincs más vágya, csak hogy befusson. Amikor eljátssza Mephistót a Faustban, az ország legfelkapottabb színésze lesz. És az is marad, miután a náci párt átveszi a hatalmat. Barátai, felesége elmenekülnek, de ő megköti a maga kis kompromisszumait a hatalommal, hogy ne kelljen lemondani a sikerről.
 

A Mephistóban Szabó István a művészet hatalomhoz fűződő viszonyát járja körül egy izgalmas, de összetett drámában. Főhőse előbb csak elveit árulja el, aztán külföldre menekülő családját, majd szeretőjét is. Szabó mesterien fedi fel a diktatúrákat kiszolgálók önbecsapásait, akik azzal nyugtatják magukat, hogy a művészet felette áll a politikának, és színészként (hentesként, cipészként, és a többi) úgysem tehetnek semmit a rendszer ellen, így inkább élvezik a gyümölcseit.