2023-10-02 13:21

NJE KIK: 2023. október 4., 18 óra.

Roncsfilm

digitálisan felújított színes, magyar játékfilm; burleszk-vígjáték-tragikomédia
magyar nyelven, angol felirattal
1992
92 perc

Kultuszfilm a rendszerváltozás idejéről/-ből

 

„szara zélet”

 

Rendező: Szomjas György
Forgatókönyvíró: Szomjas György, Grunwalsky Ferenc 
Operatőr: Grunwalsky Ferenc 
Vágó: Kornis Anna
Producer: Hanák Gábor, Kardos Ferenc 
Szereplők: Szirtes Ági, Mucsi Zoltán, Gáspár Sándor, Bánsági Ildikó, Szőke András, Bikácsy Gergely, Badár Sándor, Andorai Péter, Blaskó Péter, Fábry Sándor, Hollós Frigyes, Lázár Kati, Pap Vera, Rajhona Ádám és még sokan mások

 

  

1989-et írunk, Budapesten, a VIII. kerületi Szigony utcában járunk, ahol minden nap történik valami. A zöldséges hasba szúrja kötekedő vevőjét, Kapa (Mucsi Zoltán) elcsábítja a Sánta Gizit (Szirtes Ági), Gizi kiteszi a lakásból az albérlőjét, aki bosszúból kirabolja, Béla (Szőke András), a házmester közben túszul ejti a feleségét, aztán egy orvosnőt, míg Halászéknál féltékenység miatt alakul ki családi perpatvar és lángra kap az olajkályha. A közösen nevelt disznóba túl sok gáz kerül, ezért szétdurran. Giziék összevesznek, kibékülnek. Az élet zajlik, megy tovább. A Szigony utca 24. lakóit csak az alkohol köti össze, szenvedélyüknek a környék epicentrumában, a Gólya kocsmában hódolnak.

Szomjas rendezése kultuszfilmmé vált, dialógjaiból szállóigék, korábban csak szűk rétegek által ismert színészeiből (Szőke András, Badár Sándor, Mucsi Zoltán) a magyar film meghatározó alakjai lettek.