2023-02-01 13:58

NJE Könyvtár és Információs Központ: 2022. október 26. szerda, 18 óra

Kopaszkutya


1981, ’85, musical/dráma
Rendező: Szomjas György
Forgatókönyv: Kardos István, Szomjas György
Digitálisan restaurált, felújított változat

Szereplők:
Schuster Lóránt – főnök (Béla)
Földes László – énekes
Deák Bill Gyula – Bill, a második énekes
Póka Egon – basszusgitáros (Egon)
 

„Le kell menni kutyába, légy a kutyák királya!” – üvölti a mikrofonba Bill és Hobo a tízezernyi tabáni rajongó előtt. Hosszú volt az út, amíg a lepukkant vidéki „művházakban” turnézó, feldolgozásokat előadó Colorado zenekarból igazi rockbanda lett, immár Kopaszkutya néven. Az átütő sikerű tabáni koncertet azonban a menedzser (Schuster Lóránt) vérző orral hallgatja, miután a banda tagjai a fellépés előtt megverték, mert most sem nem jött ki a tévé. Pedig a siker mégiscsak neki köszönhető, igaz, erre már senki sem emlékszik… Így az együttes címer-állataként szolgáló kutyát visszaviszi a sintértelepre.
Szomjas György kultuszfilmje igazi magyar rock-karriertörténet, a 80-as évek életérzésének tökéletes lenyomata, és nem utolsósorban a legjobb zenés filmek egyike, melyben a Hobo Blues Band mellett a korszak legnagyobb zenekarainak dalai is szerepelnek. A filmbéli Kőbánya Blues Band tagjai olyan zenészlegendák voltak, mint Földes László Hobo, Schuster Lóránt, Deák Bill Gyula és a nemrég elhunyt Póka Egon. Egy cameo erejéig még Allen Ginsberg is feltűnik a filmben.
A film teljes körű 2K digitális restaurálása a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor Igazgatóság együttműködésében valósult meg.